Novac.ba | Homepage
3 savjeta kako naučiti dijete da štedi novac

3 savjeta kako naučiti dijete da štedi novac

0 Comments 🕔25.Oct 2013

Štednja novca je jedan jako važan životni aspekt koji se mora naučiti od malih nogu. Nije samo za odrasle važno da znaju kako štediti novac, već je potrebno i da djeca to nauče. Novac koji djeca dobiju od rodbine i prijatelja može se čuvati i jednog dana uložiti u njihovo školovanje. Bez obzira na dobijeni iznos, on bi trebao biti sačuvan.

Djeca bi se u svakom slučaju trebala zanimati za novac i investicione planove što ranije. Ona bi se trebala upoznati sa načinom štednje kao i planovima, kako bi u budućnosti mogla pametno upravljati sa svojim novcem. Različite banke daju svakakve bonuse za dječiju štednju, zašto ih onda i ne iskoristiti?

Dijete možda ne zna kolika je cijena studiranja i šta mu je sve potrebno, ali moglo bi da zna barem neke osnovne stvari oko toga koje će ga motivisati da štedi novac za svoju budućnost.

Evo 3 savjeta kako naučiti dijete da štedi novac.

Prvo i najbitnije, djeca treba da prepoznaju razliku između želja, potreba i mogućnosti. Želje i potrebe se mogu držati po strani jer te stvari nisu neophodne. Međutim, oni bi trebali naučiti kako da isplaniraju kupovinu neke određene stvari.

Kako bi naučili ovo, roditeljima se savjetuje da vode djecu sa sobom u kupovinu da vide kako oni planiraju kupovinu. Neplanirana kupovina ili kupovina stvari koje nisu potrebne znači samo rasipanje novca. Roditelji ne bi trebali davati djeci kreditne kartice ili višak novca, jer dosta njih ne zna kako da potroši svoj novac ekonomično.

Druga bitna stvar je davanje džeparca. Kada roditelji daju djetetu džeparac, savjetuje im se da mu kažu da svaki put jedan dio džeparca ostavi u kasicu. Na ovaj način oni će se naučiti štediti novac od malih nogu.

Još jedan jako jednostavan način uštede novca za djecu je preko kasice. One su osmišljene za malu djecu, ali ih i dosta starijih ljudi koristi. Ipak poslije svih ovih savjeta roditelji su ti koji bi trebali štediti i tako na djecu ostaviti dobar primjer.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari