Novac.ba | Homepage
4 razloga zašto je dobro biti na budžetu

4 razloga zašto je dobro biti na budžetu

0 Comments 🕔27.Oct 2013

Kroz život mnogi shvate kako je važno biti na budžetu i štediti novac. Ukoliko pojedinac još nije iskusio život i neke neugodnosti koje nedostatak finansija može donijeti, savjetuje mu se da kreira budžet i štedi novac kako bi ih i izbjegao. Evo 4 razloga zašto je dobro biti na budžetu.

1. Najlakše je trošiti, trošiti i trošiti dok se jednog dana osoba ne probudi i ne shvati da nema novca do sljedeće plate i da je u dugovima. Skoro svi su to iskusili i nije nimalo prijatan osjećaj. Inače, ovo nije dobar način kako raspolagati novcem. Kreiranjem budžeta osoba je prisiljena da vidi koliko novca ima i kako ga troši.

Može biti jako frustrirajuće za osobu kada shvati da skoro svaki mjesec nema novca, zato će kreiranjem budžeta ovo promjeniti.

2. Kada je osoba pod budžetom, ona zna koliko novca dnevno može potrošiti. Saznanje o stanju na računu čini osobu poprilično realističnom, pa se sigurno neće desiti da ode na odmor, a zna da duguje dvije rate kredita banci.

3. Jednom kada osoba pogleda koliko duguje novca svojim dužnicima, htjeće da što prije otplati taj dug. Na budžetu je to poprilično lako uraditi. Dovoljno je samo zadati sebi cilj i rok do kada se želi ispuniti. Kada se dug otplati, a novac koji je inače išao na njega ostane, mnogo će uveseliti osobu.

4. Biti na budžetu mnogo pomaže u samokontroli. Osoba kada zna da ima novca da troši ona će to i uraditi, ali kada ga sama skuplja teže joj ga je potrošiti.

Svaki put kada pojednac odbije trošiti novac i odluči se držati budžeta, njegova snaga za odbijanje impulsivne kupovine i samokontrole raste.

Uz budžet osoba će ostvariti svoje finansijske ciljeve jer će znati gdje novac ide i zašto. Što se pojedinac duže bude pridržavao budžeta to će više novca uštediti.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari