Novac.ba | Homepage
5 načina kako uštediti vodu i novac

5 načina kako uštediti vodu i novac

0 Comments 🕔05.Dec 2013

Svima je poznato da se bez vode ne može, pa u takvim situacijama neki su voljni plaćati dosta veće račune kako bi zadovoljili svoje svakodnevne potrebe. Iako je ona neophodna, poželjno bi bilo kada bi se smanjila njena upotreba najviše zbog novca koji se može uštediti pažljivim korišćenjem vode.

Voda svakim danom postaje sve skuplja i skuplja, a samim tim i dragocjenija jer će uskoro postati limitiran resurs do kojeg će teško biti doći. Evo 5 načina kako uštediti vodu i novac:

1. Rezervoar za kišnicu je odličan način da se sačuva novac i voda. Ta voda je čak i dosta čišća od vode koja se pije iz česme. Svakako se savjetuje da se filteri na tom rezervoaru redovno mijenjaju kako bi voda bila što pročišćenija, a osim toga poželjno je dodavati i tablete za dezinfekciju. Ipak, oni koji ne želi piti vodu iz rezervoara mogu je korisiti za zalijevanje bašte.

2. Oni koji koriste crijevo ili prskalicu kako bi zalili svoj travnjak, baštu ili cvjećnjak troše deset puta više vode. Kako bi se uštedila voda, predlaže se zalijevanje sa kantom i samo onda kada je zaista potrebno.

3. Prilikom tuširanja osoba može potrošiti i do 80 litara vode. Ukoliko se tušira dva puta u toku dana to znači da troši više vode i da će račun za vodu biti viši. Kako račun ne bi bio previsok, idealno bi bilo kada bi se tuširali samo jednom u toku dana. Sljedeći put kada dođe račun za vodu, osoba će ostati prijatno iznenađena kada vidi koliko se račun smanjio.

4. Nekima ovaj način uštede će biti manje privlačan, ali mnogi ga primjenjuju. Radi se o tome da se svaki put poslije toaleta voda samo jednom pusti iz vodokotlića, svako dodatno puštanje vode samo nepotrebno povećava račun.

5. Danas postoje različiti električni aparati koji su namijenjeni štednji vode.  Njihova nabavka se jako isplati jer se uštedi voda kao i novac.

Osim ovih načina tu je i onaj poznati, a to je da kada se peru zubi da se voda zaustavi. Čak i oni koji vole hladnu vodu i čekaju da se ona pojavi iz česme, troše velike količine vode. Njima se savjetuje da hlade vodu u frižideru, pa je onda piju. Uz ovih nekoliko korisnih savjeta osoba će biti u stanju da uštedi i vodu, a i novac.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari