Novac.ba | Homepage
5 najučinkovitijih navika za štediše

5 najučinkovitijih navika za štediše

0 Comments 🕔01.Apr 2014

Štednja novca uz dobru motivaciju može bili laka. Kada znate šta želite, koliko želite i kad to želite novac je najlakše uštediti. Da biste sve to ostvarili morate biti disciplinovani i promjeniti svoje navike trošenja.

Usvojite li ovih 5 navika vaš san bi mogao da postane stvarnost:

1.       U svakom trenutku znati sa čim raspolažete

To zvuči jednostavno, ali zapitajte se da li pratite svaki vaš trošak? Mnogi se oslanjaju na izvode iz banke, ali morate shvatiti važnost kontrole troškova i preuzeti to na sebe. Manje koristite kartice, jer plaćajući gotovinom imate puno realniju sliku vaših svakodnevnih troškova.

2.       Odabrati najbolji način štednje

Najviša kamatna stopa na štednju je privlačna i teško joj je odoljeti, međutim pametne štediše imaju svoj novac na više vrsta računa koji odgovaraju njihovom načinu života. Raspitajte se dobro prije nego oročite novac u banci. Ukoliko planirate kupovinu stana, započinjanje svog biznisa, kupovinu auta, pronađite štednju koja će vam olakšati vaše buduće ciljeve.

3.       Ne trošite pod uticajem emocija

Dobre odluke se rijetko donose kad ste uznemireni za razliku od onih loših koje su puno češće u takvim okolnostima. Ljudi često misle da će im kupovina popraviti raspoloženje, međutim to ima samo trenutni efekat. Kada vam banka pošalje stanje vašeg računa, vaše raspoloženje će ponovo da nestane. Pronađite druge načine kako popraviti raspoloženje, družite se sa prijateljima, igrajte se sa djecom u parku, šetajte psa.

4.       Stalno mislite o  svojim ciljevima

Jedna od najvećih prepreka za dugotrajne štediše je predanost.

Pretvorite štednju u naviku. Kako uspjeti u tome? Na kraju dana zapišite sve što ste potrošili i budite uporni u tome. Razmišljajte o štednji kao o načinu života, uvođenju novih navika u ishranu, jer nakon nekog vremena osjećaćete se puno bolje.

5.       Pratite dešavanja svakodnevno

Obratite pažnju na popuste u prodavnicama, promocije i one jeftinije, a jednako dobre zamjene za proizvode koje koristite. Smanjite troškove telefona, izbjegavajte jesti van kuće, jer kuhanjem ćete smanjiti troškove i jesti zdravije.

Na kraju se postavlja pitanje: Da li postoji savršen štediša?

Odgovor je: Ne, jer čak i one „super štediše“ ponekad pokleknu pred izazovima dobre kupovine. Ali sa vremenom, trudom i podrškom vaše navike kada je štednja u pitanju mogu postati druge prirode.

 

Izvor: http://www.savingsaccounts.com/

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari