Novac.ba | Homepage
5 savjeta uštede novca koje svako može probati

5 savjeta uštede novca koje svako može probati

0 Comments 🕔31.Oct 2013

Kada novca nestane mnogi traže pomoć od banaka. Banke nude pozajmice sa visokim kamatama uz koje pojedinac otplati svoj kredit skoro pa dva puta. Kako ne bi došlo do situacije u kojoj osoba mora tražiti novac od banke na zajam, dovoljno je samo štediti. Sama pomisao na štednju mnogima zvuči strašno, ali to ne treba tako da bude. Evo 5 savjeta uštede novca koje svako može probati i uštediti.

Nošenje ručka na posao umjesto kupovine istog na pauzi osim što će sačuvati novcem, ono će i učiniti da se zdravije hranimo. Vrećica sa hranom koja je donešena od kuće košta manje novca od hrane koja se kupi u trgovini. Za mjesec dana se potroši oko 60 KM kupovinom hrane po trgovinama, na godišnjem nivou to je 780 KM, a to je nečija mjesečna plata.

Potrošiti novac je najlakše, a pretplatiti neki proizvod još lakše. Imati kreditnu karticu je dobro, ali u nekim situacijama osobe se ne mogu kontrolisati i kupuju stvari koje im ne trebaju sa novcem koji nemaju. Umjesto isjecanja kartica, dovoljno ih je samo dati nekome kome vjerujemo i ko neće potrošiti novac.

Jedan od najsigurnijih načina uštede je ostavljanje novca za hitne slučajeve. Osoba nikad ne zna kada će joj se nešto desiti, a ne imati novca u datom trenutku može biti jako frustrirajuće i neugodno. Čak i kada se taj novac potroši potrebno ga je što prije vratiti.

Svi vole jesti u restoranima, ali i to uživanje košta dosta novca. Ova navika je jako skupa, a pogotovo kada se uzme bakšiš i gorivo zajedno sa cijenom hrane u obzir. Lijepo je jesti u restoranima, ali ovu naviku treba izbjegavati u širokom luku.

Mnogima se predlaže da sve dnevne troškove plaćaju gotovinom jer će na taj način vidjeti koliko ustvari troše.

Neki čak i preferiraju “sistem koverti” kao uštedu novca. Sa ovim sistemom, određeni iznos novca stavljamo u koverte, a nosimo samo onu kovertu koja nam treba. Tako se izbjegava nenadani trošak, a i štedi novac.

Svako može pokušati sa ovim načinima uštede i osigurati sebi miran život bez novčanih problema.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari