Novac.ba | Homepage
5 stvari koje vaše dijete ne treba da zna o vašim finansijama

5 stvari koje vaše dijete ne treba da zna o vašim finansijama

0 Comments 🕔04.Apr 2014

Kada su finansije u pitanju često se pitamo kada je pravo vrijeme da uključimo našu djecu u razgovore o njima. Vaše dijete ne treba da zna baš sve kada su vaše lične finansije u pitanju, naučite ih kako treba da se odnose prema novcu i kako da raspolažu njime, a poštedite ih diskusija, briga i informacija o prilivima i odlivima vaših sredstava.

Kako znati šta zadržati za sebe? Evo 5 korisnih savjeta stručnjaka koji će vam pomoći u tome:

1.      Koliko zarađujete

Prvi put kad vas dijete pita koliko zarađujete, postavite sebi pitanje. Da li mu trebate reći tačan iznos?

Važno je objasniti vašem djetetu čime se bavite i koji je vaš opis posla. Takođe, možete mu objasniti raznolikost poslova i plata uopšte, ali nije neophodno da vaša djeca znaju tačan iznos vaših mjesečnih prihoda.

Razlozi zašto da ne kažete: dijete nema nikakve koristi od te informacije. Može da shvati da ste puno bogatiji nego što u stvari jeste i samim tim će i njegova očekivanja biti veća.

Koji odgovor im dati? Odgovorite im kratko i jasno, recite da imate dovoljno da brinete o potrebama cijele vaše porodice. Ovaj odgovor iskoristite da im objasnite vrijednost porodice bez osvrta na finansije.

Kada je pravo vrijeme da im kažete istinu? Ne postoji tačno vrijeme, već to zavisi isključivo od zrelosti djeteta. Prije nego mu odlučite tačno odgovoriti zapitajte se zašto ga zanima vaš odgovor.

2.      Kolike dugove imate

Nemojte kriti od vašeg djeteta da plaćate kredit za stan ili auto. Ali ne morate sa njima pričati o iznosu vašeg kredita jer oni to u svojoj glavi mogu predstaviti na potpuno pogrešan način.

Razlozi zašto da ne kažete: vašoj djeci je potrebno da se osjećaju sigurno i da znaju da vi brinete o njima. Ako znaju čime ste vi opterećeni taj osjećaj sigurnosti neće biti isti.

Koji odgovor im dati? Objasnite im na jednostavan način kako funkcioniše kredit i da je to nešto o čemu brinu odrasli.

Kada je pravo vrijeme da im kažete istinu? Ne postoji pravo vrijeme da djecu upoznate sa tačnim iznosom duga koji imate, osim ako je od presudne važnosti za vaše dijete koje uskoro preuzima vaše finansijske obaveze.

3.      Ne upoređujte svoju porodicu sa drugom

Vaše dijete će primijetiti kako žive vaše komšije, kakvo auto, odjeću imaju u odnosu na vas, ali to nije razlog da koristite svoju porodicu za upoređivanje sa drugom.

Razlog zašto da to ne radite: ako ste vi u mogućnosti da priuštite neke skuplje stvari za svoju porodicu vaše dijete će misliti da ste vi bogatiji i počeće da se hvali drugima. Ukoliko imate manje, može se osjećati postiđenim ili čak ljutim na vas zato što ne zarađujete više. Djeca koja kao mala steknu ovakve navike imaju veće šanse za finansijske probleme u budućnosti.

Koji odgovor im dati? Kada vas dijete počne zapitkivati kako njegovi prijatelji imaju nešto što oni nemaju, objasnite im da svaka porodica ima svoj način trošenja novca. I da vi smatrate da je vaš izbor ispravan. Objasnite im koji su vaši ciljevi štednje za budućnost.

4.      Vaša ulaganja

Pokušati shvatiti principe investiranja novca u neke projekte je teško za odrasle, a pogotovo za djecu, zato poštedite ih toga.

Razlog zašto da to uradite: ako pričate o novcu, akcijama, fondovima vaše dijete vas neće ništa razumjeti i može stvoriti negativan stav prema novcu.

Koji odgovor im dati? Pričajte im o tome kako ste došli do posla koji radite, kratak opis vašeg radnog dana, objasnite im odnos rada i plate, nakon toga štednje i tek na kraju kad to sve prođete uvedite ih polako u svijet investiranja.

5.      Veliki finansijski gubici

Sastavni dio poslovanja su usponi i padovi, međutim ne morate baš svakim pogrešno isplaniranim potezom opteretiti svoje dijete.

Razlozi zašto da to ne radite: Ako im kažete da se doživjeli veliki finansijski gubitak oni se neće osjećati tako sigurno kao do sad, pomisliće da je to ugrozilo vašu budućnost daleko više nego što u stvari jeste.

Koji odgovor im dati: Objasnite im da treba da štedite i da ćete svi morati pripaziti koliko trošite.

Kada im reći istinu: Vrijeme da im kažete istinu o vašoj finansijskoj situaciji je tek onda kada shvatite da su vaša djeca dovoljno velika da je podnesu.

Izvor: www.savingsaccounts.com

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Komentari