Novac.ba | Homepage
7 načina da uštedite novac na popravkama

7 načina da uštedite novac na popravkama

0 Comments 🕔30.Mar 2016

Kada se nešto pokvari, pozivanje “profesionalaca” možda i nije tako dobra ideja. Barem ne odmah. Kada ste vlasnici svoje kuće, često vam situacija i stanje vašeg doma djeluju kao rupa bez dna – stalne popravke, unapređenja i zamjene, odnosno radovima nikad kraja. Kada pripremate svoj dom za zimu ili proljeće, morate mnogo stvari uzeti u obzir i razraditi plan kako ćete sebi obezbijediti udobno mjesto za odmor. Kada vam sav novac praktično leti iz džepova, čak i one male uštede na popravkama vam mogu popraviti stanje računa. Dakle, sljedeći put kada se nešto pokvari, nemojte odmah zvati majstora, već pokušajte sami da popravite. Predstavljamo vam nekoliko načina kako možete popraviti kvarove u svom domu i uštediti malo novca.

1. Van-sezonske popravke: Popravka ili radovi na nekim dijelovima vašeg doma, mogu imati različite cijene u zavisnosti od doba godine. Kada stiže jesen, popravka peći ili sistema grijanja je veoma visoka, kao i usluge odžačara na primjer. Sve te detalje možete riješiti i tokom ljeta, kada majstori nemaju svoje sezonske radove, jer možete dobiti popust i na vrijeme skinuti tu brigu sa vrata.

2. YouTube: Često nakon malo pretraživanja, možete na internetu naći rješenje za popravku nekog kvara, koje će vam uštediti dosta novca. Na YouTube sajtu postoji dosta snimaka koji vam korak po korak objašnjavaju brojne popravke, ali mnogobrojne projekte koji se ne tiču samo popravljanja. Šanse da ćete pronaći ono što vam je potrebno su zaista velike. Kada nađete neki snimak koji vam je zaista pomogao, “pretplatite” se na kanal sa kog je potekao, jer ćete vierovatno imati prilike da tu pogledate i brojne druge stvari.

3. Reciklirani material: Izgradnja i popravka upotrebom recikliranog ili pronađenog materijala, neće vam samo uštediti novac, već će doprineti i očuvanju naše prirodne sredine. Sve, od drveta, do vrata, prozora, umivaonika, osvietljenja i brojnih drugih stvari, mogu se pronaći za mnogo manje novca ako ste voljni da kupite polovnu stvar. Budite oprezni kada kupujete, odnosno uvierite se u kvalitet polovnog predmeta.

4. Iznajmite / pozajmite alat: Izrada uradi sam projekata je zaista super, ali alat koji vam je potreban za neke radove je zaista veliki trošak, koji će vas unazaditi i prije nego što počnete. Ako ćete neki alat koristiti samo jednom, pokušajte da ga pozajmite od poznanika, jer je trošenje novca na takvo nešto upravo ono što želimo da izbjegnemo.

5. Materijale i ruke nabavljajte posebno: Kada angažujete profesionalce da rade na vašem domu, uvijek prvo pitajte koja je cijena materijala. Odnosno, raspitajte se da li oni imaju neki popust za kupovinu materijala, pošto brojne prodavnice njima nude potrepštine po sniženoj cijeni. Na kraju krajeva, tražite od njih spisak neophodnih materijala i sami idite u kupovinu. Ovo će vam vjerovatno uštediti novac, a i znaćete šta dobijate, jer sami znate koji ste materijal kupili.

6. Fabričke cijene: Kada kupujete neki veći uređaj ili veću količinu materijala za svoj dom, posjetite sajt proizvođača i pokušajte da pronađete prodavnicu koja vam to nudi po fabričkim cijenama. Neki proizvođači svoju robu nude po znatno nižim cijenama od preprodavaca, a to posebno važi za van sezonske radove.

7. Preventivno održavanje: Redovno održavanje može produžiti životni vijek glavnih sistema vašeg doma. Promjena filtera na klimi može kao rezultat dati klimu koja duže i bolje radi. Dubinsko čišćenje, vizuelne inspekcije i uklanjanje otpada pomoći će vam da vaš dom bude u savršenom redu, a omogući će vam i da na vrijeme spazite pojavu nekog kvara. Ako tokom rutinske provjere pronađete mali kvar, odmah se pobrinite za njega, odnosno prije nego što se situacija pogorša.

Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari