Novac.ba | Homepage
8 savjeta kako uštediti novac ljeti

8 savjeta kako uštediti novac ljeti

0 Comments 🕔02.Nov 2013

Svi oni koji planiraju ljetni odmor ili pokušavaju uštediti novac za praznike ili fakultet, to im može biti teško. Upravljanje budžetom može biti komplikovano, a pogotovo ljeti. Najlakše je potrošiti novac kada su djeca kući za vrijeme školskih praznika. Međutim, samo zato što je ljeto ne znači da se sav novac mora i potrošiti. Evo 8 savjeta kako uštediti novac ljeti:

1. Svi oni koji posjeduju sušilice veša neka ih isključe preko ljeta. Sušenje veša napolju će smanjiti račun struje, a i osoba će biti van kuće na čistom zraku.

2. Nema potrebe svaki dan ići automobilom na posao. Hodati pješke do posla je zdravije, a gorivo zajedno sa novcem će se uštediti. Hodajući do posla ili škole može se naići na mnogo zanimljivih mjesta koja svakako kasnije vrijedi posjetiti.

3. Ukoliko pojedinac stanuje daleko od svog posla kao i kolege koje rade sa njim, oni se mogu dogovoriti da svi idu zajedno jednim automobilom. Ovako će se uštediti gorivo, novac, a i očuvati auto.

4. Prosječna osoba u Bosni i Hercegovini treba od 60 do 100 KM mjesečno kako bi se prehranila na poslu, na pauzi. Novac koji se inače troši na pauzi može se sačuvati tako što će se jela praviti kod kuće i nositi na posao. Osim što će uštediti novac, ona će i jesti zdravije.

5. U svakom gradu postoje neke atrakcije koje je dobro posjetiti. Savjetuje se posjeta svim onim besplatnim muzejima, bibliotekama, parkovima i šetalištima.

6. Najlakši način da se prati trošak jeste da se vodi budžet i da se zapisuje svaka stvar koja se kupi. Na kraju mjeseca sve to treba pregledati i zaključiti gdje se novac najviše troši i kako to smanjiti.

7. Voće i povrće je poprilično skupo, a još se i pod pitanje stavlja njihov kvalitet. Savjetuje se svima koji imaju komad zemlje da sami uzgajaju baštu. Ovako će se uštediti novac, plus što će hrana koja izađe iz tog vrta biti 100 procenata zdrava i bez udjela hemikalija.

8. Ako se odmor ne uklapa u budžet ove godine, nema razloga da osoba bude razočarana. Odmor nije samo odlazak na plažu i kupanje, već i druženje sa porodicom. Predlaže se planiranje dana kada će cijela porodica ići na piknik u prirodu, na kupanje u obližnju rijeku/bazen ili na primjer u Neum na jedan dan.

Iskoristite neke od ovih savjeta i sačuvajte svoj novac ovog ljeta.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari