Novac.ba | Homepage
8 Stvari koje trebate uraditi nakon što ostanete bez posla!!

8 Stvari koje trebate uraditi nakon što ostanete bez posla!!

0 Comments 🕔05.Apr 2014

Nakon što ste ostali bez posla, dajte sebi vremena da razmislite detaljno o razlozima vašeg otkaza. Da li je razlog bio nedovoljno zalaganje I doprinos sa vaše strane? Ili pak finansijski problemi vaše firme? Ukoliko shvatite da je problem bio u vama, razmislite o greškama koje ste napravili I o tome kako da ih ne ponavljate u budućnosti, ako je razlog bio loše poslovanje firme, fokusirajte se na traženje posla u firmama za koje znate da posluju stabilno.

Evo nekih od savjeta kako prebroditi period nezaposlenosti:

1.      Prijavite se na zavod za zapošljavanje

Prvi  korak koji treba da uradite jeste da sa radnom knjižicom odete na zavod za zapošljavanje da vas evidentiraju, I podnesete zahtjev za naknadu koja vam po zakonu pripada. Nemojte to zanemariti jer će vam sigurno dobro doći dok ne nađete novi posao. Takođe obavite sve što je potrebno za registrovanje da bi mogli da koristite pravo na zdravstveno osiguranje preko biroa za zapošljavanje.

2.       Kupujte samo ono što vam je zaista potrebno

U vrijeme kada ste izgubili redovnu platu, ne možete sebi priuštiti da trošite kao I onda dok ste bili zaposleni. Dobro razmislite s čim sad raspolažete I koji su vam prioriteti. Troškovi kao što su pranje auta u praoni, ispijanje kafa u gradu, odlazak u kozmetički salon su od sada luksuz koji sebi trenutno ne možete priuštiti.

3.     Formirajte budžet po trenutnoj situaciji

Nakon što eliminišete nepotrebne stvari vrijeme je da formirate mjesečni budžet I da ga se strogo pridržavate.

4.       Posvetite se traženju posla

Kada započnete proces tražanja novog posla razmislite u kojem pravcu želite ići. Ako ste voljeli vaš posao, konkurišite opet na sva slobodna mjesta koja imaju sličan opis posla,a ako vas je posao činio depresivnim probajte se okušati u nečemu potpuno drugačijem. Sad je vrijeme da napravite promjene!

5.      Internet kao glavni izvor informacija

Koristite internet kao sredstvo brzog I lakog pretraživanja konkursa za posao. Pošaljite svoj CV na što više različitih adresa. Ukoliko imate profil na nekoj od društvenih mreža javite ljudima od kojih znate da možete očekivati pomoć, da aktivno tražite posao I da vam jave ako saznaju da neko traži radnika.

6.       Počnite sa honorarnim poslovima

Uzmite stvari u svoje ruke, nemojte očekivati da će se računi plaćati sami od sebe, već se raspitajte da li neko u vašoj blizini traži pomoćnog radnika na poslovima u kafiću, butiku, knjižari..Ako znate strani jezik,matematiku daje oglas u lokalnoj školi da dajete instrukcije. Kreativni ste? Možda je upravo sad pravo vrijeme da počne zarađivati od svog talenta. Iskoristite slobodno vrijeme,talenat I maštu I budite jedinstveni u tome što radite.

7.       Pazite na sebe

Nemojte zapostaviti sebe I svoje zdravlje ako ste ostali bez posla. Organizujte sebi svaki dan,družite se sa prijateljima, šetajte,trčite. Dok ste radili niste imali vremena da kuhate? Sada više nemate opravdanja,skuhajte svaki dan svojoj porodici topli obrok.

8.      Zadržite pozitivan stav

Biti nezaposlen je teško. To je nešto s čim se niko ne želi suočavati,a pogotovo onda kad vam stignu računi na naplatu. Međutim u takvim situacijama najbitnije je zadržati pozitivan stav I vjerovati u sebe. Idite na sve intervjue na koje vas pozovu,a odbijenice gledajte kao još jedno novo iskustvo. Budite strpljivi I gledajte to sve kao samo jednu prolaznu fazu.

Koliko god vam se vaša trenutna situacija činila teškom pokušajte na sve gledati s pozitivne strane, jer na kraju ćete sigurno naći posao!

 

Izvor: http://money.usnews.com/

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Komentari