Novac.ba | Homepage
Šta predviđa plan za reorganizaciju Banke Srpske?

Šta predviđa plan za reorganizaciju Banke Srpske?

0 Comments 🕔18.Apr 2016

“Banka Srpske” postaje nebankarska finansijska organizacija. Ako MMF u Vašingtonu prihvati tu ideju, to bi u prevodu značilo da bi ubuduće osnovni cilj banke bio upravljanje i unovčavanje imovine – a parama od prodaje namirilivali bi se povjerioci, izvještava ATV.

Vlada rješenje vidi u dugoročnim obveznicama koje bi emitovala novoformirana finansijska organizacija, a plan je da se potraživanja vladinih organa i javnih preduzeća namiruju od prihoda ostvarenih na ovaj način. Novcem od prodaje imovine tada već bivše „Banke Srpske“, finansirala bi se otplata emitovanih obveznica ali i izmirenje nekih drugih obaveza.

“Mislim da je veoma jasno da će potencijal banke u smislu depozita biti sačuvan, da neće biti gubitaka te vrste i da se stvori rješenje koje zatim ide, upravo da obezbijedi u narednim godinama da se depoziti koji su zatečeni budu osigurani i vraćeni onima koji su to deponovali”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Sve će ipak trajati dugo. Plan je da se postupak reorganizacije uredi posebnim zakonom. Poslovanje novonastale finansijske organizacije bilo bi ograničeno na pet godina, sa mogućnošću proširenja na još pet. Sve vrijeme reorganizaciju bi kontrolisala Agencija za bankarstvo. Deponenti kojima je od sredine novembra u banci zarobljen novac više ne vjeruju u obećanja.

“Svaka riječ je suvišna, kažem, i mislim da se bez potrebe pravi nekakva priča kad zaista ljudi iz MMF-a će se smijati tom prijedlogu ali vidjećemo šta će biti”, rekao je Milan Ćurlić. klijent Banke Srpske iz Banjaluke.

Za osigurane depozite do 50 hiljada maraka nema brige. Isplata, osim u slučaju za vladine organe i javna preduzeća, izvršavaće se u gotovini. U Vladi još nisu sigurni da li da se to uradi direktno na račune deponenata, otvorene u drugim bankama ili prenosom cjelokupnog iznosa na drugu ovlašćenu banku, takozvanom prodajom poslovanja.

“To je u biti stečaj ali se tako ne zove i koji će imati rok od pet godina da praktično ta nova organizacija obavi rasprodaju sve imovine i namirenje potraživanja povjeriocima. Takva organizacija nema neku, bar prema ovim informacijama sa kojima raspolažemo, dugoročnu funkciju osim da samu sebe ugasi”, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Plan reorganizacije „Banke Srpske“ podrazumijeva da gubitke prvo snose akcionari banke. Bez obzira što ne ide u likvidaciju, kolateralna šteta su i radnici. Pošto bi operativni troškovi poslovanja bili svedeni na najniži mogući nivo – plan je da se zatvore svi organizacioni dijelovi izvan njenog sjedišta, ali i krene sa otkazivanjem ugovora o radu sa zaposlenima.

Izvor: Biznis.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari