Novac.ba | Homepage
Agencija blokirala račune žirantima u propalim bankama

Agencija blokirala račune žirantima u propalim bankama

0 Comments 🕔14.Jul 2016

Predstavnici Udruženja za zaštitu žiranata BiH nedavno su zatražili da Agencija za bankarstvo RS-a hitno poništi sva rješenja o prinudnoj naplati od žiranata koji su garantovali za izdate kredite kod propalih Bobar banke i Banke Srpske.

U Udruženju navode kako su ogorčeni na Agenciju, jer se, kako kažu, vrši prisilna i nezakonita naplata i to u slučajevima gdje su banke i žiranti u sudskim sporovima.

Krivični postupak

Predsjednik Udruženja Joco Cvjetković podsjeća da je nedavno održan sastanak sa članovima Odbora za predstavnike, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS-a, na kojem su ukazali na problem sa kojim se žiranti susreću. Međutim, konkretno rješenje nije doneseno.

– U posljednje vrijeme, posebno u postupku likvidacije tih banaka, bez ikakve najave Agencija za bankarstvo RS-a je blokirala sve žiroračune i tekuće račune svih dužnika i nosilaca kredita i jamaca koji su po tim kreditima. Agencija je u svoje ime i jednostranim aktom blokirala sve tekuće račune, posebno jemcima. Imamo slučajeva gdje je sud u parničnom postupku odbacio tužbu banaka protiv žiranata, a njima je Agencija blokirala tekuće račune tako da ljudi već mjesecima ne mogu dobiti svoja primanja, kaže Cvjetković.

Napominje da je Udruženje još prije pet-šest godina ukazivalo na to da je više od 40 posto datih kredita u BiH “bolesno”, da su to krediti koji će doći u problem, koji se neće moći naplatiti.

– Tada su nam se iz Agencije za bankarstvo podsmijavali i ismijavali nas, govoreći da prema njihovim podacima to prelazi jedan posto, da to nema šanse…. Evo, sada smo svjedoci da njihov izvještaj prelazi 16-17 posto. Mi smo posljednjih šest godina u konstantnim sastancima i komunikaciji sa Agencijom njima k’o papagaji ponavljali priču da je ovo neminovno, da će doći do problema zbog odobravanja kredita mimo svih propisa.

Niko od jemaca nije znao pravu informaciju kakva je istorija i prethodna zaduženost toga dužnika kojem je on bio žirant. A sve su to banke znale. Mi smo još 2013. godine pokrenuli krivični postupak protiv Agencije za bankarstvo RS-a i odgovornog lica u Agenciji, a Specijalno tužilaštvo RS-a je to odbacilo kao neosnovano, kaže Cvjetković.

Jedini izlaz

O svemu tome se, ističe Cvjetković, šuti prije svega zbog sprege vlasti Srpske i banaka.

– Šuti se zato što su sve te ličnosti, koje su odgovorne i koje su na pozicijama direktora, zapravo iz vladajuće strukture i vrana vrani oči ne vadi, kaže Cvjetković.
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kaže kako je očigledno da je Agencija za bankarstvo RS-a stavila flaster na oči.

– Radi se o klasičnom činu organizovane pljačke koju je provela Vlada RS-a preko Agencije za bankarstvo. Treba da se jednom otrijezne, da pogledaju narod u oči i da vrate pare, u protivnom ja ću biti prvi na čelu kolone koja treba da sruši pljačkašku vlast, koja ne služi ničemu osim kriminalu i pljački. Po mom mišljenju, jedini izlaz je da stanemo jedni uz druge i potjeramo kukom i motikom ovu pljačkašku vlast koja je to odavno zaslužila, kaže Vučurević.

Izvor: Biznis.ba / Oslobođenje

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari