Novac.ba | Homepage
Agencija za bankarstvo počela kontrolu Banke Srpske

Agencija za bankarstvo počela kontrolu Banke Srpske

0 Comments 🕔06.Aug 2015

Posebni istražni tim Agencije za bankarstvo Republike Srpske počeo je vanrednu kontrolu poslovanja Banke Srpske, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Agencija za bankarstvo RS odlučila je nakon određenih saznanja o poslovanju da juče hitno pošalje vanrednu kontrolu u Banku Srpske čiji je većinski vlasnik Republika Srpska, potvrdila su za Capital dva nezavisna, anonimna, izvora.

Direktorica Agencija za bankarstvo Slavica Injac se odlučila na ovaj nepopularan korak nakon niza pritužbi javnosti da Agencija nije na vrijeme reagovala i preduzela odgovorajuće poteze koji su mogli spriječiti likvidaciju Bobar banke.

Republika Srpska je polovinom 2013. godine sa 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) dokapitalizovala posrnulu Balkan investment banku i na taj način postala vlasnik 99,95 odsto njenih akcija. Nedugo zatim banci je promenjeno ime u Banka Srpske.

Banka Srpske ima učešće oko četiri odsto udjela u bankarskom sektoru Republike Srpske i značajan iznos depozita državnih institucija i preduzeća. Procjenjuje se da samo Autoputevi Republike Srpske, JP Putevi RS, Elektroprivreda i Ministarstvo finansija imaju više od 70 miliona KM depozita, a depoziti fizičkih lica premašuju 90 miliona KM.
Banka Srpske još uvijek nije objavila revizorski izvještaj za 2014. godinu iako je to bila obavezna da uradi.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske na pitanje da li je tačna informacija da su uputili vanrednu kontrolu u Banku Srpske kratko su odgovorili da „ne komentarišu pojedinačne banke“.
„Agencija za bankarstvo RS nema ovlaštenja da objavljuje podatke i informacije o pojedinačnim bankama do kojih dođe u postupku nadzora kao ni eventualne mjere koje poduzima prema bankama jer su isti u skladu sa Zakonom o Agenciji za bankarstvo RS, smatraju poslovnom tajnom“, odgovoreno je iz Agencije.

Uprava državne banke prijeti krivičnom prijavom novinarima
Iz Uprave Banke Srpske bili su opširniji u odgovoru.
„Obavještavamo Vas da je služba informisanja Banke Srpske Banjaluka analizom tekstova koje ste do sada objavljivali o Banci Srpske utvrdila da u svim svojim tekstovima tendenciozno iznosite negativne informacije o banci za koje nemate nikakve argumente, niti materijalne dokaze, i čiji je jedini cilj narušavanje reputacije Banke Srpske. U potpunosti demantujemo sve Vaše navode, i radi objektivnosti informisanja Vas pozivamo da za sve ono što objavljujete u svojim tekstovima o Banci Srpske Banjaluka priložite materijalne dokaze, ili da od svih institucija koje navodite u svojim tekstovima tražite potvrdu onoga sto pišete. Ovim odgovorom Vas informišemo da će ovaj put Banka Srpske ad Banjaluka podnijeti krivičnu prijavu protiv Vas ukoliko objavite bilo koju netačnu informaciju koja će kroz urušavanje reputacije Banke Srpske ad Banjaluka nanijeti materijalnu štetu u njenom poslovanju“, navodi se u pisanom odgovoru iz Banke Srpske.

Banka Srpske je sedma od devet banaka u Republici Srpskoj po neto aktivi. Prema poslednjem kvartalnom izvještaju Agencije za bankarstvo RS Banka Srpske ima aktivu od 246 miliona KM, kapital od 25,7 miliona i 237 zaposlenih. Broj zaposlenih u odnosu na aktivu i kapital je znatno veći u odnosu na druge banke. Na primjer, Komercijalna banka Banjaluka ima kapital od 64 miliona a samo 146 zaposlenih, ili Sberbanka koja ima 366 zaposlenih a kapital od 113 miliona i aktivu od 787 miliona KM, dok Pavlović banka koja ima kapital od 35 miliona a broj zaposlenih je 220.

Šta je sa dokapitalizacijom?
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je 23. juna ove godine da su u završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske sa jednom finansijskom organizacijom sa zapada, ali nije naveo njeno ime. Planirana je prodaja 74 odsto akcija Banke Srpske, dok bi nešto više od 25 odsto RS zadržala u svom vlasništvu.

Potencijalni kupac, kako je rekao Dodik, platio bi za državni udeo 17 miliona evra, a u dokapitalizaciju jedine komercijalne banke u vlasništvu RS spreman je da uloži 300 miliona evra.
„RS bi na taj način mogla da ima najstabilniji finansijski sistem u BiH i biti oslobođena od reformskih očekivanja međunarodnih finansijskih institucija“, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da je RS u Banku Srpske direktno uložila 35 miliona KM.

„Taj novac biće vraćen, jer ćemo za 74 odsto kapitala dobiti 17 miliona evra, a ostaćemo i vlasnici 25 odsto akcija. Time bi Srpska mogla uticati na odluke u banci i možda da kasnije dogovara prodaju svog dela„, naglasio je on.

Dodik je istakao da Banka Srpske ima sve više problema sa likvidnošću i da joj je u ovom trenutku potrebno oko 150 miliona evra da bi potpuno bila likvidna i servisirala svoje dugove, a da RS nema dovoljno novca da ojača njen kapital.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari