Novac.ba | Homepage
American Express: Prihodi pali 4 odsto

American Express: Prihodi pali 4 odsto

0 Comments 🕔23.Jul 2015

American Express, najveća svjetska kompanija za kartice, ostvarila je u drugom tromjesečju pad prihoda za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 8,28 milijardi dolara, što je najviše posljedica visokog kursa dolara.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, prihodi AmExa u SAD-u porasli su 6 posto, na 4,7 milijardi dolara. Međutim, prihodi s tržišta izvan SAD pali su za 9,6 posto jer zbog visokog kursa dolara kopne prihodi multinacionalnih kompanija s inostranih tržišta.

Vrijednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je u proteklih 12 mjeseci za više od 20 posto.
Čista dobit AmExa iznosila je u proteklom tromjesečju 1,44 milijarde dolara, što je 5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ali taj podatak bolji je od očekivanja analitičara jer je kompanija znatno smanjila troškove poslovanja.

Oštra konkurencija, visok kurs dolara i stagnacija prihoda naveli su AmEx na smanjenje troškova, pa je kompanija u januaru najavila ukidanje 4.000 radnih mjesta.
Izdaci za plate i ostala davanja zaposlenima, što je drugi po veličini trošak poslovanja AmExa, pali su u proteklom kvartalu za 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,25 milijardi dolara. Pri tome su ukupni troškovi smanjeni za 4 posto, na 5,6 milijardi dolara.

Slabost prihoda posljedica je, takođe, prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – najviše trgovačkim lancima i avio kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica.

Tako će idućega marta završiti ekskluzivni ugovor AmExa s Costcom u SAD-u, po kojem je drugi po veličini američki trgovački lanac primao samo AmExove kartice, što će, kako je nedavno poručio AmEx, vršiti pritisak na njegovu dobit u iduće dvije godine.

AmEx je, takođe, nedavno prekinuo ugovor s JetBlue Airwaysom.
Nakon objave poslovnog izvještaja, cijena dionice American Expressa pala je u srijedu na Wall Streetu 2 posto.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari