Novac.ba | Homepage
AMERIČKA INVESTICIONA BANKA Goldman Sachs banka plaća pet milijardi dolara za obmanu klijenata

AMERIČKA INVESTICIONA BANKA Goldman Sachs banka plaća pet milijardi dolara za obmanu klijenata

0 Comments 🕔13.Apr 2016
Američka investiciona banka Goldman Sachs platiće 5,06 milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima oko optužbi za obmane prilikom reklamiranja problematičnih hipotekarnih kredita kao sigurnog ulaganja u godinama koje su prethodile finansijskoj krizi.

Postizanjem te nagodbe okončava se državna i savezna istraga o prodaji problematičnih hipoteka uoči stvaranja mjehura na tržištu nekretnina i ekonomskog kraha 2008. godine.

“Ta odluka proglašava Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uvjeravanju investitora da su vrijednosni papiri koje je prodavao podržani kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će vjerovatno propasti”, naveo je u saopštenju saradnik državnog tužioca Stjuart Deleri.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je ta investiciona banka priznala u nagodbi “lažno i obmanjujuće predstavljanje potencijalnim investitorima” vrijednosnih papira pokrivenih hipotekama koje je prodavala.

U izjavi o činjenicama navedenim u nagodbi, Goldman je priznao da “značajan postotak” hipoteka zapakovanih u vrijednosne papire koje je prodavao u periodu između 2005. i 2007. godine nije bilo u skladu s onim što je prezentovao investitorima o tim zajmovima. Sporazumom je određeno da banka mora da plati kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno s 875 miliona dolara za druga potraživanja.

Izvor: biznis.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari