Novac.ba | Homepage
Amerikanci u panici – kupiće ih Kina

Amerikanci u panici – kupiće ih Kina

0 Comments 🕔23.Feb 2016

Kineske kompanije kupuju strane kompanije, uključujući i američke i to u rekordnom broju, a to izluđuje američke kongresmene.

“Dženeral elektrik” nedavno je prodao svoj biznis sa kućnim aparatima kineskom Haieru za 5,4 milijarde dolara, Zoomlion je kupio firmu koja se bavi proizvodnjom opreme za dizanje teških tereta “Terek korporejšn”, konglomerat Dalian Vanda kupio je holivudski filmski studio Legendari za 3,5 milijardi, a HemČajna je kupila švajcarsku “Singentu” i za to platila gotovo neverovatnih 48 milijardi dolara.

Dodatno, pojednostavljeni konglomerat HNA Grupa nedavno je najavio preuzimanje teč kompanije za distribuciju “Ingram Mikro” za 6 milijardi dolara.

Ipak, najproblematičnija akvizicija do sada predstavlja kompanija Čonking kasin enterprajs grup koja želi da kupi berzu u Čikagu.

Prošle nedelje je 45 članova američkog Kongresa potpisalo peticiju Odboru za strane investicije, čije je odobrenje neophodno za zaključenje sporazuma, zahtevajući “detaljnu i rigoroznu istragu” akvizicije čikaške berze. Zakonodavci su tražili da se stopira akvizicija ako istraga pokaže da su kupci povezani sa kineskom vladom ili vojnim telima.

– Umesto pridržavanja pravila o otvorenom i slobodnom tržištu, njihove performanse su pod uticajem dominacije kineske vlade na tržištima. Dalje, vladine manipulacije kursom i dalje su nerešiv problem za vladu SAD – piše u peticiji.

Prema podacima konsultantske kuće “Dealogic”, broj spajanja i akvizicija ove godine popeće se na 102 transakcije ukupne vrednosti 81,6 milijardi dolara.

“Biznis insajder” piše da treba očekivati da će se ovaj trend nastaviti, što zbog usporenog privrednog rasta u Kini, što zbog cena van Kine, usled rasprodaje akcija na zapadnim tržištima kapitala koja i dalje ne jenjava.

Privredni rast u Kini prošle godine je bio najniži u poslednjih 25 godina.

Izvor: vesti-online.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari