Novac.ba | Homepage
Analize: 2. kvartal donosi najveći pad prihoda američkih kompanija u šest godina

Analize: 2. kvartal donosi najveći pad prihoda američkih kompanija u šest godina

0 Comments 🕔15.Jul 2015

U susret sezoni objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugi kvartal analitičari nisu pretjerano optimistični.

Procjenjuje se da bi ova sezona objave finansijskih rezultata mogla pokazati da kompanije iz sastava S&P 500 indeksa već 16. tromjesečje zaredom bilježe zaostajanje prodajnih rezultata za rastom dobiti.U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da će prihodi tih kompanija u drugom tromjesečju pasti za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To bi bio njihov najizrazitiji pad od trećeg tromjesečja 2009., dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad prihoda iznosio 3,1 posto.

Najveći uteg su prihodi energetskih kompanija, što je posljedica gotovo 50-postotnog pada cijena nafte na američkom tržištu od juna 2014. godine. Očekuje se da će te kompanije iskazati 35-postotni pad prihoda u drugom kvartalu.

Pad prihoda američkih kompanija posljedica je, takođe, rasta kursa dolara prema drugim svjetskim valutama u proteklih godinu dana, zbog čega slabi njihova konkurentnost na instranim tržištima. A zbog toga padaju i njihovi prihodi iz inostranstva.

Izvještaji bi za drugi kvartal trebala pokazati i pad dobiti od 2,9 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prvom kvartalu. Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi pad dobiti američkih kompanija još od trećeg kvartala 2009. godine, pokazala je Reutersova analiza.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari