Novac.ba | Homepage
Argumenti za i protiv Brexita

Argumenti za i protiv Brexita

0 Comments 🕔21.Jun 2016
LONDON – Imigracija, gospodarstvo i politički suverenitet neki su od glavnih argumenata pobornika izlaska Velike Britanije iz EU-a, tzv. Brexita, kao i onih žele ostati u EU-u, prenosi France Presse.
Imigracija

Za Brexit: Pobornici izlaska Velike Britanije iz EU-a smatraju da bi zemlja trebala povratiti kontrolu nad svojim granicama kako bi mogla ograničiti useljavanje iz EU-a, u cilju smanjenja troškova za socijalna davanja, rasterećenja javnih usluga i očuvanja radnih mjesta za Britance. Zemlja je 2015. zabilježila rekordan priljev imigranata, čak 336.000, od čega ih je 180.000 bilo iz drugih država članica EU-a. U razdoblju od 2004. do 2015. u Veliku Britanijuuselilo je tri milijuna ljudi, po Opservatoriju za migracije. To je povezano s ulaskom Poljske, Rumunjske i Mađarske u EU, kao i s gospodarskom krizom u Italiji i Španjolskoj koja je primorala njihove građane da potraže sreću na britanskim obalama. Ministar pravosuđa Michael Gove, pobornik Brexita, smatra da bi u zemlju za 15 godina moglo useliti još više od pet milijuna ljudi ako ostane u Europskoj uniji i ona se proširi na nove članice.

Za EU: Pobornici ostanka Velike Britanije u EU-u ističu, dokazujući to istraživanjima, da imigranti više pridonose zemlji u poreznom smislu nego što je stoje, ponajprije zato što je riječ o mladoj populaciji. Migranti iz drugih država članica EU-a uplaćuju tako 34 posto više u proračun nego što iz njega dobivaju, po istraživanju Centra za istraživanja i analize migracija iz 2013. godine.

Gospodarstvo i trgovina

Za Brexit: Izlazak iz EU-a značio bi da Velika Britanija više ne mora uplaćivati u europski proračun. Velika Britanija treći je neto uplatitelj u EU proračun nakon Njemačke i Francuske. U razdoblju od 2010. do 2014. svake je godine u europsku blagajnu uplaćivala prosječno 9,23 milijarda eura više nego je primala. No, s druge strane ima pravo na rabat, koji je 1984. izborila Margaret Thatcher. Bez tog povrata, London bi 2015., umjesto 12,9 milijarda funti koliko je uplatio u europski proračun, morao uplatiti 17,8 milijarda, po procjenama britanskog parlamenta. Zauzvrat je pak dobio gotovo šest milijarda funti subvencija. Brexit bi omogućio povećanje britanskog BDP-a od 0,6 do 1,6 posto do 2030., po najoptimističnijim prognozama instituta Open Europe. Velika Britanija mogla bi sačuvati svoje trgovačke odnose s EU-om putem sporazuma o slobodnoj trgovini, poput Švicarske i Norveške.

Za EU: EU je prvi gospodarski partner Velike Britanije s kojim je 2015. ostvarila 44 posto svojeg izvoza i 53 posto uvoza. Po Centru za europsku reformu, pristup EU-u povećao je britanski izvoz za 55 posto. Vlada ističe da je tri milijuna radnih mjesta povezano s trgovinom s EU-om. Po institutu Open Europe, Brexit bi mogao izazvati pad BDP-a od 0,8 do 2,2 posto. Bez pristupa zajedničkom europskom tržištu, Velika Britanija izgubila bi dio izravnih stranih ulaganja, koja velikim dijelom (48 posto) dolaze iz EU-a (496 milijardi funti 2014.). A da bi sačuvala pristup zajedničkom tržištu, pod istim uvjetima kao Švicarska i Norveška, Velika Britanija morala bi pridonositi financiranju različitih europskih programa.

Propisi

Za Brexit: Bruxelles nameće previše propisa i birokracije, što gospodarstvo puno košta. Po istraživanju instituta Open Europe, trošak 100 najproblematičnijih propisa iznosi 33,3 milijarda funti na godinu.

Za EU: Budući da bi joj EU i dalje bio glavni ekonomski partner, Velika Britanija morala bi nastaviti poštivati europske propise, a ne bi imala pravo sudjelovati u procesu donošenju odluka.

Suverenitet

Za Brexit: Velika Britanija ostala bi utjecajna zemlja, nuklearna sila, članica NATO-a i Vijeća sigurnosti UN-a.

Za EU: Zbog izlaska iz EU-a Velika Britanija izgubila bi utjecaj u svijetu, a povećali bi se i izgledi za novi referendum o neovisnosti u Škotskoj, koja želi ostati u EU-u.

Izvor: Seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari