Novac.ba | Homepage
Banjaluka domaćin biznis foruma bh. dijaspore

Banjaluka domaćin biznis foruma bh. dijaspore

0 Comments 🕔08.Sep 2015

Banjaluka će 9. oktobra biti domaćin „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“, na kojem će se okupiti veliki broj investitora iz zemlje i regiona.

Cilj je stimulisanje poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.

Biznis forum sa bh. dijasporom prošle godine je organiziran u Sarajevu, a godinu ranije u Prijedoru, koje je posjetilo ukupno više od hiljadu poslovnih ljudi, a iz čega su se do danas izrodile značajne poslovne saradnje i projekti.

Bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić upozoravao je kako vlasti trebaju uspostaviti snažniju vezu sa ljudima iz inostranstva a koji imaju bh. korijene. On je podsjetio kako bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, što je jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH.

„Njih ne treba doživljavati samo kao pošiljaoce novca, već ih animirati kao investitore, ali tražiti od njih da u BiH šalju i nova znanja i nove poslovne logike i navike“, rekao je Kozarić.

Glavni organizator „Trećeg biznis foruma bh. dijaspore – bhdiafor 2015“ je Asocijacija „Naša Perspektiva“. Glavni finansijer foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Skup je takođe podržan od strane brojnih vladinih, nevladinih i međunarodnih organizacija, piše Patria.
Izvori: Patria/Nezavisne

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari