Novac.ba | Homepage
Besplatno kreditno savjetovanje prezaduženim građanima

Besplatno kreditno savjetovanje prezaduženim građanima

0 Comments 🕔25.Dec 2013

U periodu od 12. i 13. decembra održan je na Jahorini dvodnevni seminar „Pružanje usluga besplatnog finansijskog savjetovanja za prezadužene građane”, koji je ujedno bio treći ovogodišnji seminar ove vrste. Seminari se održavaju pod pokroviteljstvom i uz tehničku pomoć IFC-a, odnosno Međunarodne finansijske korporacije, koja je članica grupacije Svjetske banke.

Kao i na prethodna dva seminara, koja su održana u Neumu i Bihaću u junu, odnosno oktobru, i ovaj seminar imao je za cilj da polaznike seminara, različitih profesija poput pravnika, ekonomista i socijalnih radnika, obuči da samostalno pružaju usluge kreditnog savjetovanja i konstruktivna rješenja prezaduženim građanima BiH. Polaznici seminara nastojaće da redovno budu u toku sa proizvodima koje banke nude, a podaci koje će morati u detalje poznavati odnose se na vrstu kreditnog proizvoda, šta je sve potrebno znati i uraditi prije zaključivanja ugovora o kreditu, a zatim i stalno informisanje i zaštita prava korisnika kredita u toku otplate kredita i eventualnih problema.

-Osnovna ideja je da se informativna i zaštitna funkcija kreditne radionice obezbijedi ne samo za slučajeve kada dođe do sporne situacije, već i prije toga. Odnosno, da se korisnicima kredita omoguće informacije, savjeti i pravna pomoć i prije nego što se zaključi ugovor sa bankom – objašnjava Bojana Vranješ, aktivni učesnik i redovni predavač na ovim seminarima, dodajući da će savjetnici imati ulogu i nakon zaključivanja novih kredita kao i prilikom sprovođenja ponuđenih rješenja prezaduženim građanima.

-Naš cilj je da svaki zainteresovani korisnik kredita u što kraćem roku dobije potrebnu pomoć i informacije o tome u kom iznosu je dužnik po određenom ugovoru o kreditu i kako prebroditi nastale poteškoće, i to sa minimalnim izdacima, čime izbjegava plaćanje taksa, pisanje podnesaka i troškove zastupanja u eventualnoj parnici, a čiji je ishod za korisnika kredita neizvjestan – zaključuje Vranješova.

Rezultati ovog sistematskog pristupa rješavanja jednog od najdelikatnijih problema mogu se primijetiti i u praksi. Naime, nekoliko opština je već potpisalo ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (Visoko, Tuzla, Teslić, Kakanj, Bijeljina) što predstavlja nastavak druge faze projekta „Mikrofinansiranje u BiH“. Predstavnici IFC-a iskazali su zadovoljstvo stopom rješavanja problema, koji iznosi 63% i stalno je u porastu, a također su pozvali sve korisnike da dođu na savjetovanje i zatraže besplatnu pomoć, pokažu volju i želju za rješavanjem problema koje imaju, a samim tim će i banke biti voljne za eventualno rješenje problema i postizanje dogovora. 

Svim građanima je na raspolaganju besplatna info linija 080 02 02 56  na koju mogu pozvati udruženje „U Plusu“ svaki radni dan u periodu od 08.00 do 16.30 sati i obratiti se za savjet o njihovim zaduženjima i drugim pitanjima iz domena upravljanja ličnim finansijama. „U plusu“ pruža besplatne usluge finansijskog savjetovanja, uz mogućnost posredovanja između zaduženih građana i finansijskih institucija, kao i finansijske edukacije za odrasle i mlade.

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona 0

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju 2015. godine usluge kartičnog poslovanja

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Komentari