Novac.ba | Homepage
Bevanda: Bankarski sektor u BiH uzdrman, MMF traži provjere

Bevanda: Bankarski sektor u BiH uzdrman, MMF traži provjere

0 Comments 🕔08.Apr 2016

Stanje u bankarskom sektoru Bosne i Hercegovine (BiH) osnovni je razlog zbog kojeg ta zemlja još nije u prilici zaključiti novi ugovor o kreditu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), potvrdio je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, najavivši da će se pregovori s tom finansijskom institucijom nastaviti u nastojanju da se ispune potrebni uvjeti i dođe do prihvatljivog rješenja. “Vođeni su ozbiljni razgovori o efikasnosti supervizije nad bankama oba entiteta”, navodi Bevandine riječi sarajevski “Dnevni avaz”.
Bevanda je pojasnio kako iz MMF-a traže da sve banke koje posluju u BiH budu podvrgnute provjerama uglednih revizorskih kuća, kako bi se utvrdila njihova stabilnost i kapitaliziranost.

Konkretni problem na kojega ukazuju iz MMF-a je nelikvidnost “Banke Srpske”, jedne od komercijalnih banaka čije je sjedište na teritoriju Republike Srpske (RS), koja je nastala na temelju odluke entitetske vlade da dokapitalizira “Balkan Investment Banku”, budući je bila na rubu propasti.
Dokapitalizacija “Banke Srpske” pokazala se neuspješnim projektom, iako su njega uložena značajna budžetska sredstva. Uz to, 2014. godine likvidirana je privatna “Bobar banka” u kojoj su ostali zamrznuti deseci miliona eura depozita.
Zbog propasti tih banaka istragu je otvorilo i Tužiteljstvo BiH, a među osumnjičenima je i direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac.

“S vlastima RS-a razgovara se da ‘Banska Srpske’ bude zatvorena bez dokapitaliziranja”, potvrdio je Bevanda, dodajući kako je kao problem detektirana i neučinkovita supervizija nad bankama oba entiteta.

Te poslove sada obavljaju agencije na entitetskm nivou, a vlasti RS odlučno odbacuju svaku mogućmost da tu zadaću preuzme neko tijelo na državnom nivou poput Centralne banke BiH. Bevanda je upozorio kako je BiH jednostavno premala država da bi se problemi u nekima od banaka koje u njoj posluju mogli promatrati izolirano. Pojasnio je da je riječ o sistemu spojenih posuda te kako ima “niz banaka koje nisu u sjajnom stanju”.
Po podacima Centralne banke BiH, u zemlji trenutno djeluje 27 poslovnih banaka, uključujući i spornu “Banku Srpske”.
“Ne slažemo se politički u mnogo stvari, no usaglašeni jedinstveni ekonomski prostor mora postojati”, ustvrdio je Bevanda.
Vlasti BiH od MMF-a pokušavaju dobiti kredit do 600 miliona eura, kojeg bi vraćali kroz 10-godišnje razdoblje. Kredit bi se koristio za stabiliziranje javnih finansija i popunjavanje budžetskih manjkova, uz uvjet provedbe cijelog niza reformi na kojima inzistira MMF.

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari