Novac.ba | Homepage
BiH za četiri godine na zlatu zaradila 61 milion KM

BiH za četiri godine na zlatu zaradila 61 milion KM

0 Comments 🕔01.Jul 2016
SARAJEVO – Centralna banka BiH u svom portfoliju posjeduje 96.000 finih unci, odnosno tri tone monetarnog zlata čija vrijednost iznosi oko 214 miliona KM.
Po osnovu upravljanja zlatom, odnosno nekoliko transakcija prodaje, Banka je od 2009. do 2013. godine, kada su tržišne okolnosti to omogućavale, ostvarila dobitak u iznosu od oko 61 milion KM.
Nakon transkacija prodaje, zlato je ponovo kupovano u sklopu operativnih odluka o upravljanju deviznim rezervama.

– Prvu količinu zlata CB je kupila 2009. godine od Savjeta ministara BiH, a riječ je o 42.352 unci iz sukcesije bivše SFRЈ koje je pripalo BiH. Od tada u kontinuitetu raspolažemo određenom količinom zlata u strukturi deviznih rezervi. Monetarno zlato u ukupnim deviznim rezervama CB trenutno učestvuje sa nešto manje od 2,5 odsto – kažu u ovoj banci.

Monetarno zlato je tradicionalno sastavni dio deviznih rezervi gotovo svih centralnih banaka i smatra se najsigurnijom komponentom deviznih rezervi.
– Zlato je u teoriji okarakterisano kao imovina zaštićena od negativnih uticaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima. Za svaku zemlju je poželjno da ima što više rezervi u zlatu, jer je zlato najpouzdaniji oblik čuvanja vrednosti. Držanje rezervi u zlatu ne podrazumijeva nikakav kreditni rizik i njegova vrijednost, po pravilu, raste u uslovima nestabilnosti, kriza i ratova.

Zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje CB investira svoje devizne rezerve, te kao sastavni dio deviznih rezervi predstavlja pokriće domaćoj valuti – objašnjavaju u CB.

Ekonomisti ističu da posjedovanje zlata u deviznim rezervama, u slučaju određenih finansijskih poteškoća, državi daje sigurnost da će ih jednostavnije prevazići.

– Pozitivna je orijentacija BiH da kupuje zlato, jer je riječ o imovini koja lako i brzo može da se pretvori u novac – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Monetarno zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi, CB drži na računu u banci u Švicarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske.

Prema podacima World Gold Council iz juna 2016. godine, BiH se po količini zlata koje posjeduje nalazi na 90. mjestu. Od zemalja iz bivše Јugoslavije Srbija je zauzela 62. poziciju, dok se Makedonija našla na 76, a Slovenija na 87. mjestu.

Sjedinjene Američke Države su najveći vlasnik zlata, koje čini 75 odsto rezervi ove zemlje. Slijede Njemačka, Međunarodni monetarni fond, Italija, Francuska i Kina.

Izvor: seebiz.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari