Novac.ba | Homepage
Centralna banka BiH predstavila dinamičku veb platformu za privrednike

Centralna banka BiH predstavila dinamičku veb platformu za privrednike

0 Comments 🕔29.Jan 2015

Predstavnici Centralne banke BiH predstavili su danas dinamičku veb platformu za korištenje statističkih podataka ove banke, koja je namijenjena zaposlenima u komorskom sistemu i privrednicima, prvenstveno onim izvozno orijentisanim.

Direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istakao je danas da je cilj da se putem platforme za korištenje statističkih podataka, koju je uradila Centralna banka BiH, korisnici upoznaju o mogućnostima korištenja softverskih rješenja sa akcentom na statističke izvještaje, prvenstveno o spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Hasić je naglasio da se korisnicima nudi preko 70 različitih statističkih izvještaja koji predstavljaju moćan alat za donošenje efikasnih poslovnih odluka.
„Ovi izvještaji se u svakom trenutku mogu koristiti i prilagođavati funkciji i dobiti željeni rezultat o spoljnotrgovinskoj razmjeni, zemljama porijekla, proizvodima, količinama izvoza i sve ostale podatke koji zanimaju korisnike“, kaže Hasić.

Viceguverner Centralne banke BiH Ankica Kolobarić istakla je da se putem ove prezentacije korisnicima mogu „približiti“ podaci Centralne banke BiH, koja je od svog formiranja te podatke objavljivala u mjesečnim ekonomskim pregledima, kvartalnim publikacijama i godišnjim izvještajima.
„Razmišljali smo kako da te podatke približimo javnosti, jer kakva je svrha od statističkih podataka ukoliko ne služe za donošenje odluka – od nivoa pojedinca, do firme i zemlje“, rekla je ona.

Ona ističe da je Centralna banka BiH imala namjeru pomoći javnosti da što manje vremena provodi u pronalaženju i kopiranju podataka sa portala i statističkih izvještaja, a da više vremena provedu u analizama tih makroekonomskih trendova i finansijskih podataka BiH.
Kolobarićeva je naglasila da Centralna banka BiH ima obavezu prikupljanja podataka i u monetarnom sektoru, u vladinim finansijama i u realnom sektoru i na osnovu tih podataka bi dobro bilo da se rade prognoze za zemlju i strateško planiranje.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari