Novac.ba | Homepage
Cijene nafte u padu zbog visokih zaliha i monetarnih mjera Kine

Cijene nafte u padu zbog visokih zaliha i monetarnih mjera Kine

0 Comments 🕔21.Apr 2015

Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u vrijeme kada trgovci procjenjuju nove monetarne stimulacije u Kini i visok nivo zaliha nafte u SAD, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 56,34 dolara, dok je nafta tipa “brent” za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 11 centi na 63,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Tržište nafte kreće se u dva smjera, uz stimulacije u Kini i velike zalihe u SAD”, rekao je za Frans pres strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti.

Narodna banka Kine je u nedelju, drugi put u poslednja dva mjeseca, snizila stopu obavezne rezerve za banke, što će osloboditi dodatna likvidna sredstva druge najveće svjetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom.

Uprkos prošlonedeljnom izvještaju o smanjenju proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD, američke zalihe nafte veoma su visoke i to brine investitore, navodi Mekarti.

Američko Ministarstvo energetike je prošle nedelje saopštilo da je proizvodnja nafte smanjena za 20.000 barela na 9,38 miliona barela dnevno u nedelji zaključno sa 10. aprilom.
Nafta je od juna prošle do januara ove godine izgubila više od 50 odsto vrijednosti u svjetlu prevelike ponude i slabe tražnje.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari