Novac.ba | Homepage
Cipras osuđen na ostavku?

Cipras osuđen na ostavku?

0 Comments 🕔14.Jul 2015

Grčki premijer Aleksis Cipras ima samo 48 sati da kroz grčki parlament progura mjere koje je juče dogovorio sa zvaničnicima Evropske unije.

Stvari za njega zasad ne izgledaju dobro. Niz konsultacija održano je jutros između predstavnika Syrize i manjih stranaka, koalicionih partnera Ciprasove stranke. Ministar unutrašnjih poslova Nikos Vutsis bio je slikovit i rekao da Cipras mora raspetljati gordijev čvor. Pomiriti nepomirljivo, to je Ciprasov zadatak u idućih 48 sati, procjenjuju analitičari.

Vjerovatno će Cipras morati smijeniti neke od ministara iz redova stranačkih “jastrebova”, procjenjuju grčki mediji. Leđa mu navodno okreću i koalicioni partneri iz pokreta Nezavisni Grci, koji u parlamentu imaju 13 zastupničkih mjesta. Njihov lider Panos Kamenos novinarima je rekao da će njegova stranka pristati na mjere štednje, ali samo na one koje su ranije odbačene na referendumu, a nikako na puno rigorozniji paket na kojeg je Cipras morao pristati nakon maratonskog, gotovo 18-satnog samita u Briselu.

Ni investitori nemaju povjerenja u sposobnost Ciprasa da koalicionim partnerima i vlastitoj stranci objasni svoj “salto-mortale” na pregovorima u Briselu. Jutros su, naime, evropski indeksi oslabili nakon četiri dana rasta što govori da tržište sumnja u mogućnost realizacije dogovorenog. Njemački Bild ide i korak dalje pa najavljuje Ciprasovu ostavku već do kraja sedmice.

Da se Cipras neće još dugo zadržati u premijerskoj fotelji, vjeruje i njegov dojučerašnji najbliži saradnik Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija.

“Ovo nema nikakve veze s ekonomijom. Ovo je novi Versajski ugovor, koji još jednom proganja Evropu i premijer je toga svjestan. Jasno mu je da je osuđen na propast i ako pristane na takav sporazum, ali i ako na njega ne pristane”, izjavio je Varufakis u razgovoru za australski ABC Radio National.

U međuvremenu, Grčka je do predviđenog roka propustila vratiti i drugu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu. Atina je trebala vratiti oko 456 miliona evra MMF-u sinoć do 22,00 sata po griničkom vremenu, ali nije se ni očekivalo da će to učiniti nakon što je već propustila da plati prethodnu tranšu duga od 1,5 milijardi evra do 30. juna
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari