Novac.ba | Homepage
Cipras popustio – pristao na gotovo sve rezove koje EU traži

Cipras popustio – pristao na gotovo sve rezove koje EU traži

0 Comments 🕔01.Jul 2015

Grčki premijer Aleksis Cipras u zadnjem je dopisu, kojeg je sinoć poslao MMF-u, Evropskoj komisiji i Evropskoj centralnoj banci, pristao na gotovo sve uslove grčkih kreditora u zamjenu za novi paket finansijske pomoći, javlja Financial Times.

Novinar FT-a Peter Spiegel, koji tvrdi da je pismo dobio na uvid, piše kako bi Ciprasovo pismo trebalo poslužiti kao temelj za nove pregovore između Grčke i “trojke”. O Ciprasovom će dopisu ministri finansija evrozone raspravljati na sastanku koji će se održati u 17:30 sati u Briselu.

Cipras pristaje na rezove, ali ipak traži neke ustupke
Naime, sinoć u ponoć istekao je rok za produženje grčkog “bailouta”. Ali očekuje se da će Ciprasov uzmak poslužiti kao temelj za pregovore o novom “bailoutu” koji će Grčkoj omogućiti da ipak izbjegne “pravi” bankrot, u koji teoretski i dalje nije ušla jer se MMF, čija potraživanja Grci nisu uspjeli platiti na vrijeme, službeno ne vodi kao komercijalna financijska institucija.

U dopisu čiji sadržaj prenosi FT, Cipras je navodno obećao da će prilagoditi sistem PDV-a onome što “trojka” od njega traži, uz izuzetak najudaljenijih grčkih ostrva. Za njih Cipras traži svojevrsni “popust” od 30 posto s obzirom da se radi o teško dostupnim područjima koje je problematično opskrbljivati robnim zalihama.

Takođe, Cipras će pristati na promjene koje će rezultirati povećanjem dobi za ostvarivanje penzije na 67 godina do 2022. godine, ali traži da te reforme ne krenu odmah, već u oktobru ove godine. Pristao je i na postepeno ukidanje fonda solidarnosti za najsiromašnije penzionere do 2019. godine, ali zahtjeva nešto sporiji tempo uvođenja ove reforme.

Njemački ministar finansija: Ovo ništa ne mijenja
Pitanje je, međutim, hoće li i ovi ustupci biti dovoljni da Evropa odobri Grcima novu liniju kredita. Izvori iz evrozone su se, kako prenosi The Guardian, već neslužbeno oglasili i poručili kako Ciprasov dopis i dalje sadrži zahtjeve koje će ministri finansija teško prihvatiti.

Izjavu je dao i njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble, koji tvrdi da Ciprasovo pismo trojki ništa ne mijenja. S Grčkom je, kaže Schäuble, trenutno nemoguće voditi ozbiljne pregovore. Njemački ministar finansija time je ponovio raniji stav Angele Merkel, koja je kazala da se nikakvi dogovori ne mogu očekivati prije nego se vidi kako će Grci glasati na najavljenom referendumu o mjerama štednje.
Preuzeto sa: index.hr

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari