Novac.ba | Homepage
Direktoru plata ‘teška’ 11.250 KM

Direktoru plata ‘teška’ 11.250 KM

0 Comments 🕔24.Feb 2015

U državi u kojoj brojni radnici strahuju od otkaza, te da će im plata kasniti, ima i onih koji nemaju glavobolju zbog ovakvih problema, jer mjesečno zarađuju i do 11.250 maraka.

Upravo toliki iznos svakog mjeseca sliva se na račun jednog generalnog direktora, a iskustva pokazuju da, inače, rukovodioci imaju “masne” zarade.
“Prema istraživanju web stranice plata.ba, najveće neto plate zabilježene su kod zaposlenih na pozicijama u visokom menadžmentu. Jedan generalni direktor ima platu 11.250 KM, marketing direktor zarađuje 5.958 KM, a country menadžer 5.125 KM. Direktor prodaje ima platu od 4.775 KM, a izvršni direktor 4.600 KM”, navela je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditelj Odjela projekata na portalu posao.ba.

Prema njenim riječima, druga kategorija u kojoj su zabilježene visoke plate je IT software kategorija, u kojoj se neto plate kreću do 4.000 maraka.
“Možemo da zaključimo da spoj višegodišnjeg radnog iskustva, te vještina upravljanja i prodaje donosi visoke plate. Pored toga, iskustvo i specijalističke vještine u području razvoja softwarea svakako donose veće šanse za bolju platu”, naglasila je Ajanović-Hajdarpašićeva.

Zaposleni u banjalučkoj agenciji “Spektar” kažu da prošle godine, bar na prvi pogled, u ponudi nije bilo izrazito visokih plata u ponudi, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.
Razlog je, ističu, taj što su kompanije za najviši menadžment primjenjivale sisteme nagrađivanja, odnosno bonuse koji su vezani za usaglašene ciljeve i njihovo ostvarenje.

“Ono šta možemo istaći, a pripada kategoriji velikih osnovnih plata bez bonusa su: rukovodilac veleprodaje 3.500 KM, direktor prodaje 3.500 KM, menadžer ljudskih resursa 3.200 KM, menadžer logistike 3.200 KM, direktor marketinga 3.200, te programer 3.000 KM”, naveo je Miroslav Vukajlović, direktor Agencije “Spektar”.

Dok ovi podaci pokazuju da nisu rijetki oni koji u BiH, po svemu sudeći, žive bez finansijskih problema, zvanične statističke informacije, te informacije iz sindikalnih organizacija, ukazuju na to da je stvarnost “običnih smrtnika” sumornija, odnosno da oni jedva sastavljaju kraj s krajem.
“Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u BiH za decembar 2014. godine iznosila je 843 marke”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa u decembru koštala je 1.849 maraka, a u istom mjesecu prosječna plata u RS iznosila je 836 KM.
“Dakle, s prosječnom platom moglo se obezbijediti tek oko 45 odsto robe i usluga iz sindikalne potrošačke korpe”, naglasila je Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari