Novac.ba | Homepage
Do kraja godine digitalni signal u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

Do kraja godine digitalni signal u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

0 Comments 🕔01.Oct 2015

U Sarajevu je u četvrtak potpisan ugovor o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa raspodjelom i predajom uvlasništvo opreme nabavljene unutar Prve faze projekta digitalizacije prenosne i emisijske mreže Javnog RTV servisa u BiH.

Ugovor su sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavkom Matanovićem potpisali predstavnik BHRT-a Milan Ridić, direktor BH Radija 1, predstavnik RTRS-a, generalni direktor Draško Milinović i predstavnik RTVFBiH, generalni direktor Džemal Šapić.

Matanović je napomenuo da je riječ o prvoj fazi digitalizacije te da će se raspoređena oprema koristiti u tačno određen svrhe.

“Oprema će se koristiti radi uspostave sistema koji će omogućiti gledanje programa u svakom dijelu BiH. Ovaj ugovor pokazuje da je moguć konsenzus te da je moguće dogovoriti se o nekim stvarima koje su bitne za ovu oblast”, rekao je ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Direktor BH Radija 1 je istakao kako do dogovora među članicama Javnog servisa BiH nije bilo jednostavno doći, ali kako je napokon dostignuta ključna tačka koja će omogućiti drugačiji razvoj javnog servisa.

“Najveću korist od svega ovoga, od tehnološkog razvoja za kojim zaostajemo, imat će naši slušaoci i gledaoci na cijeloj teritoriji ove zemlje. Naša je obaveza da pružimo najbolji mogući proizvod, kvalitet signala i kvalitet programa. Također, ovo je početak koji će unijeti revoluciju u novinarski rad”, objasnio je Ridić.

Dževad Šabić je podsjetio na prošle pokušaje pokretanja procesa digitalizacije koji su onemogućeni zbog loše politike. Ipak, kako sam kaže, za ljubav nikad nije kasno.

“Sa ovim pravimo jedak potez koji će ubrzati naredni korak koji će suštinski biti važan za sve stanovnike koji će vidjeti raskoš mogućniosti i kvalitet kojem sada građani često opravdano zamjeraju. Postoji jedan dobar zrak unutar Javnog servisa i jedna konstruktivna atmosfera u odnosu na resorno ministarstvo koje se nažalost u dosadašnjem periodu maćehinski ponašalo prema javnim servisima. Bitno je i kako postaviti RTV taksu čime bi se jednom javni servisi napokon postavili na svoje mjesto, onako kako to funkcioniše u razvijenom svijetu. Ako to napravimo, odna će i preostale faze digitalizacije ići jako brzo”, objasnio je Šabić.

Njegov kolega iz Banja Luke složio se oko stavke o načinu ubiranja poreza na RTV servis, odnosno RTV takse, te najavio skoro aktualiziranje i pokušaj rješenja nagomilanih problema.

“Zadovoljstvo mi je što smo proces digitalizacije vratili na pravo mjesto. Do kraja godine ćemo, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, pustiti digitalni signal sa određenih lokacija u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, a nakon tga slijedi druga faza koja zavisi o javnim nabavkama. Ono što je bitno jeste da su javni emiteri uključeni u proces, a ako sve prođe u najboljem redu već iduće godine možemo završiti prelazak na digitalni signal”, rekao je optimistični Milinović.
Preuzeto sa: klix.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari