Novac.ba | Homepage
DOBAR kredit naspram LOŠEG

DOBAR kredit naspram LOŠEG

0 Comments 🕔12.Apr 2014

Razmišljate li o kreditu kao nečemu 100% negativnom? To ima smisla jer svi dugovi bez obzira na vrstu utiču loše na naš budžet. Međutim, neke vrste dugova nakon određenog vremena mogu povećati vašu finansijsku stabilnost i imovinu.

Pročitajte neke možda čak i najčešće vrste kredita i njihov uticaj na vašu finansijsku dobit.

Hipoteka

Bez stambenog/hipotekarnog kredita, gotovo je nemoguće kupiti kuću, stan ili poslovni prostor. Ti krediti u odnosu na druge imaju niže kamatne stope i omogućavaju vam da riješite stambeno ili poslovno pitanje za relativno kratko vrijeme.

Naravno nema svaki kredit istu poziciju na tržištu tokom trajanja vremena otplate. Ako ste kupili kuću u vrijeme visokih cijena nekretnina i dobili kredit uz promjenjivu kamatnu stopu, to bi na kraju moglo rezultirati imovinom koja vrijedi daleko manje nego što dugujete. Uvijek istražite dugoročne trendove kretanja cijena nekretnina i pomno proučite kreditne ugovore prije nego što ih potpišete.

Kreditne kartice

Dug za odmor, odjeću, nakit, tehniku i slične materijalne stvari je gotovo uvijek loš dug. Ove stavke rijetko kad postaju imovina čija će vrijednost rasti. Svaki put kad želite nešto kupiti na kredit zapitajte se kakav će to imati uticaj na vaš mjesečni budžet i koliko vam je tako nešto potrebno u tom trenutku.

Ako je odgovor da, dobro razmislite hoćete li biti sretni sa manje novca na mjesečnom nivou, koji ćete otplaćivati tokom narednih mjeseci.

Auto krediti

Auto krediti su druga vrsta duga u odnosu na hipotekarne/stambene kredite, jer ne povećavaju vrijednost vaše imovine tokom vremena. Ipak, postoji nekoliko činjenica koje se mogu uzeti u obzir kada su ovi krediti u pitanju i posmatrati ih kao dug koji čini našu imovinu vrijednijom neko određeno vrijeme. Ako živite daleko od posla i potreban vam je pouzdan auto, auto kredit se smatra dobrim dugom, jer vam omogućava sigurnost i udobnost. Bitno je samo da nađete kredit koji odgovara vašem budžetu i da vam mjesečna rata omogućava normalno finansijsko funkcionisanje.

Krediti za školovanje

Ovi krediti se uvijek smatraju dobrim dugom bilo da je u pitanju vaše usavršavanje ili školovanje vašeg djeteta. Međutim dobro razmislite kakva je vaša trenutna pozicioniranost u firmi, sigurnost opstanka i prednosti koje vam to usavršavanje može donijeti u budućnosti. Kada je školovanje vašeg djeteta u pitanju taj kredit se uvijek smatra dobrim dugom jer ulaganje u akademsku  budućnost vašeg djeteta će se kad-tad isplatiti.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari