Novac.ba | Homepage
Dodik povukao Zakon o mjesečnim naknadama prvih poslanika RS

Dodik povukao Zakon o mjesečnim naknadama prvih poslanika RS

0 Comments 🕔16.Sep 2015

Predsjednik RS Milorad Dodik, na početku rasprave o Nacrtu Zakona o pravima izabranih predstavnika RS u periodu od 1991 do 1996. godine, povukao je ovaj zakon u namjeri da se o njemu obavi šira diskusija.

Prema nacrtu zakona, prvi poslanici NSRS imali bi mjesečnu naknadu od jedne i po prosječne plate ili oko 1.200 KM, međutim Predsjednik RS koji je i predlagač zakona juče je rekao da će predložiti da to bude manje odnosno jedna prosječna plata ili oko 800 KM.

“Kao predlagač povlačim ovaj zakon u namjeri da se o njemu obavi šira priča. Ukoliko ne bude konsezusa svih faktora u RS ja ću isti ovaj zakon predložiti. Ako takva aktivnost poprima politizaciju mogu samo izraztii žaljenje našom političkom sviješću”, naveo je Dodik.

Prije nego što je povukao Zakon, Dodik je rekao da su izabrani predstavnici RS prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH.

“Većina od njih su prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH. Mnogi su zbog neriješenih statusa dugo godina izloženi socijalnim uslovima teškim za život”, rekao je Dodik i dodao da je veoma pažljivo osluškivao zakon i da u značajnom obimu postoji politizacija zakona što mu nije bio cilj.

Podsjećajući na odluke NSRS u prvom sazivu, Dodik je rekao da je 1991. godine donesena prva odluka i to Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda što je bilo jako hrabro i temelj za sve kasnije odluke.

Zakonodavno djelovanje srpskih predstavnika stvorilo je ustavnopravne osnove RS. Sve odluke tada donesene imale su maksimalnu podršku. Sve su to razlozi zbog čega predlažem ovaj zakon, a najmanje zbog sebe – pojasnio je predsjednik RS.
Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari