Novac.ba | Homepage
Dugovi bolnica ugrožavaju Fond PIO RS

Dugovi bolnica ugrožavaju Fond PIO RS

0 Comments 🕔21.Apr 2015

Dug zdravstvenih ustanova po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje koji iznosi blizu 60 miliona KM sve više ugrožava normalno funkcionisanje Javnog fonda PIO RS i redovnu isplatu penzija, izjavio je portparol Fonda Tihomir Joksimović.

On je rekao da je sa 31. decembrom 2014. godine taj dug dostigao 59,7 miliona KM, a samo godinu ranije, krajem 2013. godine, bio je 46 miliona KM.
Joksimović kaže da trenutno najviše duguje Klinički centar Banjaluka, oko 18 miliona maraka, Klinički centar Sarajevo duguje više od sedam miliona maraka, Bolnica u Doboju 5,1 milion KM.

„Domovi zdravlja su takođe veliki dužnici. Dom zdravlja u Gradišci duguje 1,8 miliona KM na ime doprinosa za penzijsko osiguranje, Dom zdravlja u Trebinju 1,7 miliona KM, čak osam puta više nego što Fondu PiO duguje trebinjska bolnica“, ističe Joksimović.

Dom zdravlja u Sokocu duguje 1,4 miliona KM, Dom zdravlja u Modriči na ime neuplaćenih doprinosa duguje 1,1 milion KM, Dom zdravlja u Vlasenici 396.000 KM, srebrenički Dom zdravlja 368.000 KM, dok ugljevički Dom zdravlja duguje 378.000 KM na ime neuplaćenih doprinosa.

Nesrazmjerno je velik dug i Doma zdravlja Kostajnica, jedne male opštine, čak 226.000 KM, Doma zdravlja u Novom Gradu 336.000 KM.

Indikativno je, kaže Joksimović, da ima domova zdravlja koji godinama već ne uplaćuju doprinose, dok većina zaposlenih u tim zdravstvenim ustanovama ima solidne plate, a većina direktora enormno visoka primanja za naše uslove.

Očigledno je, ističe Joksimović, da menadžmenti zdravstvenih ustanova puno ne brine za sadašnje i buduće generacije penzionera, koji priželjkuju mirno i bezbrižno „treće“ životno doba. S druge strane, začuđuje i indolentnost kontrolnih organa države, koji ne reaguju pravovremeno, kako bi se dug na vrijeme naplatio i kako se ne bi dozvolilo da se iz godine u godinu taj dug povećava.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari