Novac.ba | Homepage
ECB traži podatke o Hipo banci

ECB traži podatke o Hipo banci

0 Comments 🕔27.Mar 2015

ECB zatražila je od banaka iz evrozone detaljne podatke o njihovoj izloženosti u Austriji i o iznosu rezervi koje planiraju da izdvoje.

ECB traži te podatke s obzirom na odluku Beča da obustavi vraćanje duga ugašene Hipo Alpe Adria banke, saopštili su neimenovani izvori za Rojters.

Iz ECB-a su bankama poslali upitnike, a održana je i video-konferencija o potencijalnim posljedicama takve odluke Austrije, prenosi Rojters.

“Shvataju to ozbiljno”, izjavio je za britansku agenciju čelnik jedne banke pod uslovom da ostane anoniman.

Austrijska agencija za finansijska tržišta (FMA) preuzela je ovog mjeseca kontrolu nad Hipovom “lošom” bankom – nad Heta bankom, i uvela moratorijum na vraćanje dugova do maja 2016. godine, nakon što je nezavisna revizija razotkrila manjak kapitala u visini do 7,6 milijardi evra koji vlada nije spremna da nadoknadi.

Time je Austrija – koja je poput Njemačke i Britanije prije roka usvojila nove evropske propise o uključivanju povjerilaca u finansiranje kontrolisanog gašenja banaka – postala prva država koja je primijenila takve propise u rješavanju problema Heta banke.

Bankari, međutim, tvrde da se kredibilitet Austrije našao na kocki, pošto je Beč po drugi put u posljednje dvije godine nametnuo kreditorima troškove gašenja banke iako su se mnogi među njima uzdali u državne garancije.

Moratorijum na vraćanje preko 11 milijardi evra Hipovog duga izazvao je potres u bankarskim krugovima, čije su se posljedice osetile i van Austrije. Tako je njemačka centralna banka, Bundesbanka, utvrdila da su njemačke banke izložene Heti s oko 5,5 milijardi evra.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari