Novac.ba | Homepage
EK: Privredni rast eurozone biće sporiji nego što se očekivalo

EK: Privredni rast eurozone biće sporiji nego što se očekivalo

0 Comments 🕔04.May 2016

Privredni rast eurozone u ovoj godini biće sporiji nego što je ranije predviđano, uz prigušenu inflaciju, ocijenila je Evropska komisija (EK) u danas objavljenim ekonomskim prognozama, upozoravajući na visoke spoljne i unutrašnje rizike po privredu 19-članog bloka.

Prema proljećnoj prognozi EK-a, bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u ovoj godini iznosiće 1,6 odsto, što je za 0,1 procentni poen manje od februarske procjene i niže od rasta od 1,7 procenata ostvarenog u 2015, prenosi agencija Reuters.

Za iduću godinu predviđa se rast BDP-a od 1,8 odsto, u poređenju s procjenom od 1,9 procenata pre tri mjeseca, prenosi Tanjug.

Očekuje se, takođe, niži rast potrošačkih cijena, i to od 0,2 procenta u ovoj godini, znatno niže od 0,5 odsto koliko je Komisija projektovala u februaru. Ova cifra i dalje predstavlja poboljšanje u odnosu na nultu inflaciju u 2015. godini, ali je daleko od ciljane inflacije Evropske centralne banke od 2,0 procenta.
Za 2017. godinu, EK očekuje inflaciju od 1,4 procenta.

“Ekonomski oporavak u Evropi se nastavlja, ali je globalni kontekst nepovoljniji nego što je bio ranije”, izjavio je potpredsjednik EK, Valdis Dombrovskis. Što se tiče vodećih privreda u eurozoni, prema prognozi EK, u Njemačkoj se očekuje rast BDP-a od 1,6 procenata ove i naredne godine, što je manje od ranije predviđanih 1,8 odsto za svaku godinu pojedinačno, a takođe je ispod rasta od 1,7 procenata iz 2015. Komisija je takođe revidirala naniže procjenu rasta italijanske privrede na 1,1 odsto ove godine, sa 1,4 procenta predviđanih u februaru, dok je projekciju za 2017. godinu ostavila nepromijenjenom na 1,3 odsto. Italija je prošle godine imala rast BDP-a od 0,8 odsto.

Prognoza Komisije je manje optimistična nego projekcija italijanske vlade, koja očekuje rast domaće privrede od 1,2 odsto u ovoj godini i 1,4 odsto dogodine. Procjene rasta francuske ekonomije su zadržane na ranijem nivou od 1,3 procenta za ovu i 1,7 odsto za iduću godinu, u odnosu na 1,2 odsto iz 2015. godine.

Za Grčku, koja je u okviru spasilačkog programa eurozone, očekuje se da će biti jedina zemlja unutar bloka jedinstvene valute sa padom BDP-a 0,3 odsto u 2016. godini nakon procijenjenog privrednog pada od 0,2 procenta u prošloj godini. Ipak, Komisija je revidirala naviše prognozu rasta grčke ekonomije za ovu godinu sa prethodnih minus 0,7 odsto. U 2017, očekuje se da će BDP Grčke opet biti u pozitivnoj zoni, s rastom od 2,7 procenata, navodi britanska agencija.

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari