Novac.ba | Homepage
Ekonomisti predviđaju: Niske kamatne stope još 30 godina

Ekonomisti predviđaju: Niske kamatne stope još 30 godina

0 Comments 🕔12.Apr 2016
Ekonomski zdrav razum odbija da prihvati stvarnost novih kamatnih stopa. Nulte ili čak negativne stope su suprotnost svakodnevnom iskustvu. Ko štedi novac plaća penale? Ko pravi dug, biva nagrađen? Ova kontradikcija ne može biti normalna – i sigurno ne treba da traje. Mnogi posmatrači su uvjereni da će, ako se ekonomija oporavi, Evropska centralna banka (ECB) ponovo podići kamatne stope.

Jeste li sigurni? To bi se moglo pokazati varljivim, kaže Christian Helmstein, glavni ekonomista industrijske asocijacije, u razgovoru za list Kurier.
“ECB samo gura naprijed fenomen koji smo već vidjeli: pad realnih kamatnih stopa, odnosno prilagođavanje kamatne stope, inflacija”. Centralne banke mogu zapravo uticati samo na kratkoročne kamatne stope. Kamata na srednji i dugi rok će biti određena na tržištu – odnosno ovisno od toga koliko štednje ima, kolika je potražnja za kapitalom za ulaganje i koliko je visoka inflacija.

Dokle će realne kamatne stope ostati blizu nule? “Barem u narednih 30 godina”, kaže Helm Stone. I to nije ni smjelo predviđanje, jer odgovara trenutnim očekivanjimaa igrača na finansijskom tržištu.

Za pojedince koji novac stavljaju na stranu, to će biti sigurnosni jastuk. Iz ekonomske perspektive to je odložena potrošnja, koja je nestala iz rasta u sadašnjosti. Osim ako će štednja biti “reciklirana” – naime, tako što će biti iznajmljena i na taj način uložena.

Stone kaže kako obim štednje značajno premašuje potražnju. “Da bi tržišta kapitala ostala u ravnoteži, nužno je smanjiti kamatne stope na sigurnu imovinu na nulu”. Na kraju, usljed nedostattka investicija – zbog slabljenja globalne ekonomije, nižih javnih investicija, previše birokracije, ali i zbog tehnoloških promjena ( Facebook i drugi) potrebno je mnogo manje kapitala nego za čelične peći iz 20. stoljeća.

Loša vijest u vezi kamatnih stopa je za štediše. “Sve je teže dobiti da bogatstvo vlada kroz generacije”. Industrijski ekonomisti očekuju “novo uvažavanje poduzetničke aktivnosti”. Ako ne daju više novca od sebe, potrebno je da poduzetnici koji preuzmu rizik stvore uspješne robe ili usluge. Ko želi da dugoročno vidi pozitivan prinos na kapital, stoga mora naći takve. Ali, kamatne stope treba da kontroliraju rizike. To je jeftin novac za kockanje (odnosno špekulacije visokog rizika), smatra Helmstein, nazivajući ga “privremenim fenomenom”.

Nova normalnost u vidu nultnih kamatnih stopa za ekonomiste izgleda nije negativna. Na kraju, ona je idealna za sve glavne svjetske religije: zabrana kamate.

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari