Novac.ba | Homepage
Ekonomsko-socijalni savjet RS: 14 miliona KM za novo zapošljavanje

Ekonomsko-socijalni savjet RS: 14 miliona KM za novo zapošljavanje

0 Comments 🕔11.Feb 2015

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović izjavio je danas da je prijedlogom akcionog plana zapošljavanja u ovoj godini u RS za te svrhe planirano 10,3 miliona KM, plus četiri miliona KM “zaostalih” sredstava iz prošle godine.

On je novinarima nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske rekao da će ta sredstva biti raspoloživa za pravljenje programa zapošljavanja sa intencijom da se predviđena sredstva po programima ustupaju onim poslodavcima koji ozbiljno i odgovorno pristupaju tim programima i izvršavaju svoje obaveze.

Savanović je podsjetio da je Ekonomskom politikom za ovu godinu definisano niz reformskih politika i da je akcenat dat na novo zapošljavanje, pri čemu će što više biti favorizovan realni sektor.
“Fokus Vlade Srpske i ovog ministarstva je realni sektor, jer samo realni sektor može da podigne standard građana”, naveo je Savanović.

On je rekao i da se u okviru reformi javnog sektora ozbiljno razmišlja da se putem zakonske regulative inspekcijske službe i Poreska uprava Srpske učine efektnijim i efikasnijim.
Savanović je naveo da je u prošloj godini bilo 2.150 novozaposlenih radnika, za čija radna mjesta je utrošeno 7,6 miliona KM.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić istakla je da sindikat podržava svaku aktivnost koja je vezana za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.
“Potrebno je da se veoma jasno pazi na provođenje te aktivnosti i kontroliše kakvi su rezultati utrošenog novca, u smislu da li je novo radno mjesto u punom kapacitetu”, rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je u okviru reforme javnog sektora vezanog za inspekcije, sindikat zainteresovan da se zakonom odrede ko može biti inspektor čija je nadležnost primjena Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, te kakva oruđa i sredstva može imati na raspolaganju, dodajući da prilikom tih inspekcijskih nadzora bude prisutan i predstavnik sindikata.

Mišićeva je rekla da je na sjednici razmatrana i informacija o prijemu Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske u svjetsku asocijaciju takvih savjeta, čija će punopravna članica postati u prvoj polovini ove godine.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Srpske Dušan Škrebić, koji od današnje sjednice preuzima od Ranke Mišić predsjedavanje Ekonomsko-socijalnim savjetom u narednih godinu dana, rekao je da poslodavci podržavaju program novog zapošljavanja u realni sektor, kao i program zapošljavanja lica koja bi pripravnički staž odradili u realnom sektoru.

On je dodao da je sada mnogo veći broj lica koja pripravnički staž odrađuju u institucijama i ustanovama koje su na budžetu.
Škrebić smatra da bi partneri u okviru Ekonomsko-socijalnog savjeta morali dobijati informaciju od onih koji koriste sredstva za programe zapošljavanja koliki je broj radnika ostao zaposlen po isteku vremena koji je naveden u ugovoru.
Izvor: agencije

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari