Novac.ba | Homepage
EU uređuje oblast sigurnosti internetskih plaćanja

EU uređuje oblast sigurnosti internetskih plaćanja

0 Comments 🕔28.Oct 2014

Evropska bankarska (EBA) objavila je konsultacijski dokument o implementaciji smjernica o sigurnosti Internet plaćanja.

Ove smjernice su prvi rezultat zajedničkog rada koje su poduzeli EBA i Evropska centralna banka (ECB) o sigurnosti platnih usluga. Konsultacije će trajati do 14. novembra 2014.
Nacrt Smjernica o sigurnosti Internet plaćanja se temelji na preporukama Evropskog foruma o sigurnosti plaćanja na malo (Secure Pay), dobrovoljne kooperativne inicijative uspostavljene od ECB-a i nadležnih organa iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) s ciljem olakšavanja razumijevanja pitanja vezanih za sigurnost elektronskih retail usluga.

ECB je objavio svoje ​konačne Secure Pay Preporuke za sigurnost internetskih plaćanja u januaru 2013. sa datumom implementacije 1 februar 2015. Tokom napretka u svom radu u ljeto 2014. Secure Pay Forum zaključio je da bi čvršća pravna osnova bila korisna da se osigura dosljedna primjena od finansijskih institucija u svim državama članicama EU, kao i da se reosiguraju finansijske institucije da investicijski zahtjevi i promjena sistema budu praćeni konzistentnim regulatornim okvirom. Na kraju, EBA, kao jedna od članica foruma, složila se sa smjernicama na osnovu Secure Pay preporuka, koje će stupiti na snagu u avgustu 2015 – što je produženje od šest mjeseci u odnosu na originalni Secure Pay datum implementacije.

Dok je Secure Pay već konsultovan o suštinskim zahtjevima i inkorporiranim odgovorimaa, EBA sada pokreće konsultacije, posebno o provedbi svojih smjernica, jer one mogu opravdati neka prilagođavanja u kontekstu tekućih pregovora o revidiranoj Direktivi o platnim uslugama (PSD2).

Komentari za ovu konsultacije mogu se poslati na EBA klikom na “pošaljite vaše komentare” na stranici konsultacije. Rok za podnošenje komentara je 14. novembar 2014.

 

Preuzeto sa: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari