Novac.ba | Homepage
Euro oslabio; ojačala ECB-ova retorika o snažnom euru

Euro oslabio; ojačala ECB-ova retorika o snažnom euru

0 Comments 🕔26.Mar 2014

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3812 dolara. Jedinstvena valuta oslabila je također prema jenu i britanskoj funti.

Euro je u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima oslabio prema drugim vodećim valutama nakon izjava guvernera njemačke središnje banke da su negativne kamatne stope jedna od opcija kojima bi Europska središnja banka (ECB) mogla anulirati snažno jačanje jedinstvene valute.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3812 dolara. Jedinstvena valuta oslabila je također prema jenu i britanskoj funti.

Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,23 posto, te se njime trgovalo po 102,46 jena.

Jens Weidmann danas je izjavio da bi među opcijama kojom bi se ECB mogao boriti protiv presnažnog jačanja eura mogle biti negativne kamatne stope, što znači da bi ECB bankama zaračunavao kamatu na njihove prekonoćne depozite. U takvim bi okolnostima držanje eura ulagačima bilo manje privlačno i jedinstvena bi valuta postala pogodnija za financiranje ulaganja u imovinu koja nosi veći prinos, što bi po riječima analitičara pritiskalo njezinu vrijednost.

Isto tako, nije isključena mogućnost da ECB počne kupovati imovinu banaka kako bi se suzbila deflacija, dodao je Weidmann, ujedno član Upravnog vijeća ECB-a. Takve izjave pokazuju također radikalno ublažavanje oštrih stavova njemačke središnje banke Bundesbanke po pitanju tih nestandardnih mjera monetarne politike, odnosno kvantitativnog ublažavanja.

Weidmannovi komentari nadovezali su se na jučerašnje izjave Erkkija Liikanena, također člana Upravnog vijeća ECB-a, da ECB budno prati kretanja tečaja eura kako bi utvrdili koliko ona utječu na inflaciju. Tome nizu pridružio se i potpredsjednik Europske komisije zadužen za industriju Antonio Tajani koji je izjavio da je euro na razini od 1,4 dolara presnažan.

“Sve te izjave preventivni su potez ECB-ovih dužnosnika kako bi se spriječila brza aprecijacija eura preko 1,4 dolara”, kazao je Ian Gunner, portfelj menadžer u Altana Hard Currency Fundu. “To sugerira njihovu zabrinutost u vezi eura, no ne postoji konsenzus oko budućih mjera politike”.

U ranijoj trgovini euro je pak ojačao, pod utjecajem novih podataka iz Njemačke koji su se pokazali mješovitima. Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj u ožujku je smanjen prvi put u pet mjeseci, ali su ocjene poslovnih čelnika u pogledu sadašnjih uvjeta blago poboljšane i poslužile su ulagačima koji su očekivali pogoršanje sastavnica toga budno praćenog indeksa kao izgovor za kupnju eura.

“Anketa instituta Ifo bila je tek maleno razočaranje”, kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanku. “Uvjeti poslovanja ostali su snažni, ukazujući na pristojan rast i jačanje plaća. Euro bi inače pao, da su brojke Ifo-a bile vrlo slabe”, tumači.

Izvor: Poslovni.hr

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari