Novac.ba | Homepage
Europski financijski centri privlače londonske bankare

Europski financijski centri privlače londonske bankare

0 Comments 🕔19.Oct 2016
LONDON – Europski financijski centri ubacili su u veću brzinu, nastojeći privući financijske kompanije koje će po njihovim procjenama iduće godine napustiti London kako bi nakon izlaska Britanije iz Europske unije zadržale neograničen pristup zajedničkom europskom tržištu.

 

Frankfurt, Pariz, Luxembourg i Dublin nalaze se u skupini gradova koji se nadaju privući banke i ostale financijske institucije nakon što Britanija u ožujku iduće godine pokrene proceduru izlaska iz EU.Iako je britanska vlada najavila pokretanje procedure za ožujak iduće godine, u bankama ističu da su već počeli razmatrati premještanje određenog broja zaposlenika i dijelova poslovanja u slučaju ograničavanja britanskog pristupa zajedničkom tržištu EU.

Hubertus Vaeth, izvršni direktor Frankfurt Main Financea, udruženja koje promovira Frankfurt, kaže da cilj nije nanijeti londonskom Cityju “maksimalnu moguću štetu” već privući predstavnike “britanskog poduzetničkog duha”.

“Već primjećujemo male timove koji istražuju, analiziraju određene aspekte”, kaže Vaeth za Reuters na rubu konferencije o posljedicama izlaska Britanije iz EU, održane početkom tjedna u Londonu.

“Vidimo opcije za  nekretnine i imamo vrlo, vrlo jasne naznake da će se prebaciti određene stvari, no ne čitavi poslovi”, tvrdi Vaeth.

“Očekujemo ih u drugoj polovini iduće godine. Veliko gibanje počet će u drugoj polovini 2017.”, prognozira čelnik Frankfurt Main Financea.

Arnaud de Bresson, izvršni direktor Paris Europlacea, pariškog financijskog centra, kaže za Reuters da su mu u bankama rekli da u obzir dolaze samo Francuska i Njemačka.

“Naša je procjena da bi iz Londona u Pariz u idućih nekoliko godina moglo preseliti gotovo 10 tisuća ljudi angažiranih u financijskom sektoru i Pariz se temeljito priprema za to”, ističe de Bresson.

Brexit je “loša vijest” za Europu kada je u pitanju konkurentnost na globalnom financijskom tržištu ali Pariz ulaže velike napore kako bi bio što atraktivniji, najavljujući, među ostalim, niže poreze za strane zaposlenike u financijskom sektoru, tvrdi Bresson.

Naglašava da razgovara i s francuskim političkim strankama uoči predsjedničkih izbora o reformama koje bi Pariz učinile što atraktivnijim za bankare.

“I dalje ćemo snažno inzistirati na dodatnim poboljšanjima poreznog sustava i društvenog položaja kompanija”, kazao je.

Izvor: Seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari