Novac.ba | Homepage
Federacija BiH pokušaće spasiti BH Airlines

Federacija BiH pokušaće spasiti BH Airlines

0 Comments 🕔03.Feb 2015

Vlasti Federacije BiH pokušaće spasiti BH Airlines, avio kompaniju u vladinom vlasništvu, čija su dugovanja dostigla 13 miliona eura, a računi blokirani više mjeseci, objavljeno je u utorak nakon sastanka predstavnika vlade i BH Airlinesa.

Račune BH Airlinesa blokirali su prije nekoliko mjeseci austrijski Hypo leasing (HETA) zbog dugovanja za dva aviona u floti ove kompanije u iznosu od 7,5 miliona eura i Zračna luka Sarajevo kojoj BH Airlines duguje oko 3,5 miliona eura.

Samo jedan avion povezuje Sarajevo s tri destinacije – Beograd, Cirih i Kopenhagen, a drugi je zbog kvara prizemljen u njemačkom Monhengladbahu, a bez plate više mjeseci je 100 radnika.

Ministar saobraćaja i veza FBiH Enver Bijedić izjavio je da će se pokušati dogovoriti reprogram duga sa sarajevskom zračnom lukom kako bi se BH Airlinesu deblokirali računi, te zatim uplatio dio dugovanja prema Hypo Leasingu. Vlada FBiH će i dalje BH Airlinesu godišnje izdvajati oko 3,8 miliona eura, kaže Bijedić ističući da uprkos tome BH Airlines negativno posluje.

Direktor Amir Jažić potvrdio je da trenutna dugovanja BH Airlinesa iznose oko 13 miliona eura te da kompanija teško može funkcionisati blokiranih računa i bez reprograma dugova.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari