Novac.ba | Homepage
FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH

FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH

0 Comments 🕔07.Jun 2016

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aftercare aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA za 2015. godinu.
Ovaj izvještaj prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama.

Ukupno 41 preporuka FIPA-e odnosi na unapređenje stanja u 23 oblasti, uključujući, indirektne poreze, akcize, javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, uklanjanje administrativnih prepreka za biznis, povezivanje tržišta rada i obrazovanja, registraciju privrednih društava, radne odnose, zapošljavanje stranaca, stečaj, socijalna davanja, stvarno pravo, privredne sporove, izvršni postupak, uređivanje tržišta naftnih derivata, bolju koordinaciju vlasti i otklanjanje kolizije propisa i njihovu dosljednu primjenu.

Preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH nastale su kao rezultat provođenja Programa postinvesticione podrške (Aftercare program) i analize više relevantnih dokumenata i izvještaja u oblasti biznisa, odnosno privrede.

U okviru Aftercare programa FIPA je u prošloj godini posjetila 70 kompanija, a službenici ove agencije su obavili ukupno 465 posjeta kompanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2016. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari