Novac.ba | Homepage
Firme iz regiona u partnerstvu sa IFC-om osnivaju private equity fond

Firme iz regiona u partnerstvu sa IFC-om osnivaju private equity fond

0 Comments 🕔02.Jun 2016

Kompanije iz BiH, Srbije, Makedonije i Albanije, koje su lokalni partneri IFC-a (International Finance Corporation) za razvoj korporativnog upravljanja, odlučile su da udruže snage i osnuju regionalni “private equity” fond. Ovaj fond bi investirao, kako u kompanije koje su se našle u finansijskim problemima, a imaju dobar potencijal za rast, tako i u porodična i druga mala i srednja preduzeća sa godišnjim prihodom od 1 do 10 mil EUR.
– U BiH trenutno nema fondova koji ulažu u male i srednje kompanije, tako da će ovaj fond dati nešto novo. Fondove koji su do sada bili prisutni u BiH interesovala su ulaganja koja nisu manja od 3 mil EUR, što je za mnoge firme u BiH nedostižno, tako da smatram da ćemo imati dovoljno zanimljivih kompanija na “radaru” – kaže za “eKapiju” Branko Kecman, direktor konsultantske kompanije “Advantis broker”, koja je lokalni partner za razvoj korporativnog upravljanja IFC-a u BiH.

Novi fond nastaje upravo iz želje da se targetiraju oni investitori koji žele niži rizik i niži zahtjevani prinos, a to se može ostvariti kroz unapređenje korporativnog upravljanja u svakoj kompaniji u koju bi ulagali.

– Ono što je bitno naglasiti je da fond neće ulagati u kompanije koje nemaju razvijene sisteme korporativnog upravljanja. Upravo loš sistem korporativnog upravljanja je uticao da su mnoge porodične kompanije došle u nezavidnu situaciju i velika dugovanja što je u konačnici dovelo do njihovih propasti i gubitka poslova, kao i traumatičnih situacija za same porodice osnivača – dodao je Kecamn.

Sagovornik “eKapije” kaže da u početnom periodu mogu identifikovati desetak zanimljivih kompanija iz BiH koje će biti predmet dubinske analize, kako pravne tako i finansijske, sa posebnom analizom korporativnog upravljanja.

– Ulaganja fonda u pojedinačnu kompaniju u prvom periodu će se kretati od 200.000 do million evra – ističe Kecman.

Vladimir Pavlović, direktor konsultantske kompanije “WM Equty Partners” iz Beograda kaže da fond koji bi napravili u ovom regionu ne bi investirao novac u kompanije sve dok ne budu na zadovoljavajući način strukturirale nadzorni odbor, dok se nisu pozabavile pitanjima interne kontrole, transparentnosti poslovanja, zaštitom manjinskih akcionara i svime onim što je potrebno obezbjediti da bi se investicija isplatila.

– Sa jedne strane ima mnogo kompanija koje žele da budu predmet kreditiranja, a sa druge strane su banke koje nikad nisu bile likvidnije. Veliki jaz između ove dvije grupe nastaje, jer banke ne žele da finansiraju kompanije koje su visoko rizične. Dodatna kapitalizacija ovih kompanija i poboljšano korporativno upravljanje bi sigurno smanjilo ovaj dizbalans – smatra Pavlović.
– Kada pitate nekog uspješnog vlasnika preduzeća u Srbiji da li želi da mu se obezbjedi kapital za dodatni razvoj poslovanja, on kaže “kako da ne”. A kada dođe do vrednovanja, on obično svoju kompaniju cijeni nekoliko puta više, nego što tržište vrednuje istu takvu kompaniju na berzi – kaže direktor “WM Equty Partners”-a.

Međutim, kompanije u Srbiji sve više shvataju da ne mogu da se oslone samo na kredite i banke, već da im treba neko ko će im dati kapital.

Sektori

Pavlović kaže da je naš region prilično mali, pa se ne bi ograničavali na ulaganje u neke određene sektore. Sa druge strane, znaju da ne bi voljeli da investiraju u bilo kojoj industriji gdje “na kraju lanca postoji neki veliki igrač”. To je, primjera radi, slučaj kod trgovinskih lanaca, koji su finansijski nadmoćni u odnosu na svoje dobavljače koji su prinuđeni da sarađuju sa njima, najčešće uz gubitak u poslovanju.

“Private equity” fondovi obično vole da su većinski partneri, ali novosnovani regionalni fond, prema riječima našeg sagovornika, ne bi imao to ograničenje, već bi mogao da bude i manjinski vlasnik u kompaniji.

– Cilj nam je da veličina fonda, u početnoj fazi, ne bude ispod 10-20 mil EUR. Kako bismo željeli da imamo investicije u bar 10 do 20 kompanija. Bićemo fokusirani na male i srednje kompanije, koje imaju od 1 do 10 mil EUR prihoda – kaže direktor i partner kompanije”WM Equity Partners”.

Osnivački kapital fonda

Kada je u pitanju testiranje ovog koncepcta, Pavlović prije svega pominje da po sličnom principu posluje i zatvoreni investicioni fond “Fima Activist”. Naime, nakon drastičnog pada kamatnih stopa na štednju građana, veliki broj klijenata je koji žele da dio novca iz bankarskog sektora investiraju u ovakav jedan finansijski proizvod.

Kako je ovo regionalna priča, očekuje se da će svi partneri IFC-a na projektu unapređenja korporativnog upravljanja doprinjeti sa svojim već postojećim pulom klijenata.
– Nekoliko međunarodnih finansijskih institucija je, takođe, izrazilo želju da participiraju u takvom fondu, ali prethodni uslov jeste da selektujemo perspektivne kompanije koje žele da unaprede svoje korporativno upravljanje – objašnjava Pavlović.

Sagovornik vjeruje da će u svim zemljama partnerima selektovati kandidate do kraja godine, te da će tada i krenuti u prikupljanje sredstava (fundraising).

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari