Novac.ba | Homepage
G20 obećao borbu protiv slabosti globalne ekonomije, ali s malo konkretnih prijedloga

G20 obećao borbu protiv slabosti globalne ekonomije, ali s malo konkretnih prijedloga

0 Comments 🕔06.Sep 2016
HANGZHOU – Čelnici najvećih svjetskih gospodarstva dogovorili su se u ponedjeljak na summitu skupine G20 u Kini da će koordinirati markoekonomske politike i da će se suprotstaviti protekcionizmu, ali je izneseno malo konkretnih prijedloga za borbu protiv slabosti globalne ekonomije, javljaju svjetske novinske agencije.

Na zatvaranju dvodnevnog skupa u istočnom kineskom gradu Hangzhouu kineski predsjednik Xi Jinping je pozvao na postizanje “snažnog, održivog, uravnoteženog i inkluzivnog rasta” kroz inovacije a ne samo fiskalne i monetarne mjere.

“Naš je cilj oživjeti motore rasta međunarodne trgovine i ulaganja”, kazao je Xi. “Mi ćemo poduprijeti mehanizme multilateralne trgovine i suprotstaviti se protekcionizmu kako bi preokrenuli trend pada u globalnoj trgovini”, istaknuo je.

Međutim, većina pozornosti na skupu nije bila usmjerena na razgovore o ekonomiji nego na političke rasprave na marginama budući da je u vrijeme održavanja skupa Sjeverna Koreja testirala rakete; SAD i Rusija se nisu uspjeli dogovoriti oko primirja u Siriji a Washington i Peking su se službeno pridružili globalnom sporazumu o klimi.

U vrijeme održavanja summita Sjeverna Koreja je provocirala projektilima. Pjongjang je ispalio tri balistička projektila prema Japanskome moru u ponedjeljak.

Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak su dugo razgovarali o tome mogu li se i kako suglasiti o prekidu vatre u Siriji. Njihov je razgovor o dopremi humanitarne pomoći, zaustavljanju nasilja i suradnji u pogledu zaraćenih militantnih skupina, opisan kao “konstruktivan”.

Ranije se u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nisu uspjeli dogovoriti oko uvjeta primirja u Siriji, drugi puta u dva tjedna.

Obama i Putin nisu se upustili u detalje no postigli su napredak u razjašnjavaju preostalih nesuglasica i dali su nalog Kerryiju i Lavrovu da se opet sastanu možda već ovog tjedna kako bi dalje radili na dogovoru.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je pozvao svjetske sile na summitu G20 na uspostavu “sigurne zone” u Siriji koja bi bila pošteđena sukoba i čije bi uspostavljanje moglo pridonijeti zaustavljanju priljeva migranata iz te arapske zemlje. Erdogan je u govoru održanom na summitu u Kini rekao kako je u više navrata iznio prijedlog o uvođenju “zone zabrane letenja” u Siriji tijekom razgovora s predsjednicima Rusije i SAD-a.

Turska, u kojoj se trenutačno nalazi tri milijuna sirijskih izbjeglica, već dugo traži uvođenje sigurne zone kako bi se zaštitili civili, no među zapadnim saveznicima njegov zahtjev nailazi na malo razumijevanja. Zapad strahuje da bi takav potez mogao značiti još snažniji vojni angažman. Zona zabrane letenja pod kontrolom međunarodne zajednice trebala bi se, po mišljenju Turske uspostaviti da bi se regija zaštitila od napada iz zraka.

Američki predsjednik Obama i kineski predsjednik Xi zajednički su pristupili globalnom sporazumu o klimi u subotu, uoči početka skupa, čime je broj zemalja koje su ga ratificirale porastao na 26. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratificira 55 zemalja koje su odgovorne za najmanje 55 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.

Na skupu je bilo riječi i o Brexitu. Britanska premijerka Theresa May na svom je prvom velikom međunarodnom summitu otkako je preuzela dužnost iznijela nekoliko detalja o tome kada bi službena procedura Brexita mogla početi.

“Neću ju pokrenuti prije kraja godine. Nisam odredila datum… ali sam svjesna da će britanski narod željeti da njegovu odluku provedemo u praksi”, kazala je.

Ona vjeruje da će ta procedura proći glatko koliko je moguće i da će nakon Brexita Britanija imati “neku kontrolu” nad ulaskom građana EU-a u Britaniju.

Summit G20 zasjenili su sporovi oko logističkih pitanja između SAD-a i Kine i pritužbe zbog neuobičajeno otežanog pristupa novinara summitu. Međutim, američki predsjednik Obama pokušao je umanjiti bilo kakve razlike i pohvalio je ulogu G20 na svjetskoj pozornici i održavanje gospodarskog rasta. “Složeni izazovi 21. stoljeća ne mogu se prevladati bez koordinirane i kolektivne akcije”, rekao je Obama.

Izvor: Seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari