Novac.ba | Homepage
Godina zapošljavanja mladih – cilj posao za 5.000 osoba

Godina zapošljavanja mladih – cilj posao za 5.000 osoba

0 Comments 🕔13.May 2014

Zapošljavanje 5000 mladih osoba te stvaranje uslova za bržu intergraciju mladih u tržište rada osnovni su ciljevi zajedničke inicijative Federalnog zavoda za zapošljavanje, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) – „Godina zapošljavanja mladih“ predstavljene danas u Sarajevu.

Zajednički ciljevi i pojedinačne obaveze nosilaca inicijative definirani su u Pismu obaveze koje su Federalni zavod za zapošljavanje, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih koji podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju, potpisali danas.

Tokom ceremonije proglašenja Godine zapošljavanja mladih, Joseph Gutern, Direktor za saradnju Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini izjavio je da „Mladi uživaju posebno mjesto u Strategiji saradnje Švicarske vlade za BiH 2013-2016. U cilju nam je da doprinesemo boljoj integraciji i većoj konkurentnosti mladih na tržištu rada. Naravno, to se ne može postići jednom inicijativom, jednim projektom ili saradnjom sa samo jednom institucijom. Problem nezaposlenosti je vrlo složen i zahtijeva koordinirane akcije više aktera: kreatora politika, predstavnika privrede i obrazovnog sistema“

„Aktivnosti koje će javne službe za za zapošljavanje i YEP projekat sprovesti u okviru Godine zapošljavanja pomoći će velikom broju mladih ljudi u BiH da brže dođu do prvog zaposlenja“ rekao je Ranko Markuš, rukovodilac YEP projekta.

„U narednih godinu dana YEP projekat uložit će 430 000 Eura u zapošljavanje mladih. Povećat ćemo broj Klubova za traženje posla u kojima mladi mogu dobiti pomoć pri prvom zaposlenju, sa 17 koliko ih trenutno ima u BiH, na 23. Očekujemo da će kao razultat aktivnosti YEP projekta 1000 osoba pronaći prvi posao, među kojima 450 žena i barem 200 mladih iz ruralnih područja“, istakao je Markuš.

U okviru Godine zapošljavanja mladih Federalni zavod za zapošljavanje će, kroz aktivne mjere zapošljavanja omogućiti zapošljavanje 4.000 osoba dobi do 30 godine, te putem poticaja Zavoda omogućiti samozapošljavanje 80 osoba.

„Godina zapošljavanja mladih je nastavak naše vrlo uspješne saradnje sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP). Ova godina s pravom može ponijeti to ime s obzirom na aktivnosti koje Zavod realizira u ovoj godini, a odnose se na mlade osobe. Krajem 2013. smo objavili javni poziv za učešće u programu Prvo radno iskustvo, a nedavno (5.5.2014. godine) još jedan. Cijenimo da će putem naših programa u ovoj godini više hiljada mladih osoba steći prvo radno iskustvo“ rekao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, Kenan Rešo.

 

Preuzeto sa: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari