Novac.ba | Homepage
Građani štede 1,75 milijardi KM

Građani štede 1,75 milijardi KM

0 Comments 🕔30.Oct 2014

Štednja građana u Republici Srpskoj od kraja 2008. godine, kada je iznosila 773 miliona KM, bilježi rast i do kraja prvog polugodišta ove godine porasla je za 131 odsto, rečeno je  u Agenciji za bankarstvo Srpske, povodom 31. oktobra – Dana štednje.

U prvom polugodištu ove godine štednja građana zadržava pozitivan trend i sa stanjem na dan 30. juni iznosi 1,75 milijardi KM, sa stopom rasta od šest odsto u odnosu na kraj prošle godine.

U Agenciji za bankarstvo Republike Srpske navode da se na kraju prvog polugodišta ove godine štednja građana, prema ročnoj strukturi, sastoji od 1,45 milijardi KM oročene štednje i ima stopu rasta od sedam odsto u odnosu na kraj prošle godine, dok je štednja po viđenju u tom periodu bila 330,9 miliona KM i imala je stopu rasta od dva odsto.

Prema stanju na dan 30. juni, u valutnoj strukturi dominantno je učešće devizne štednje koja je iznosila 1,29 milijardi KM, dok je štednja u KM iznosila 492,5 miliona.

Devizna štednja na kraju prvog polugodišta ove godine u odnosu na kraj prošle godine imala je stopu rasta od pet odsto, a štednja u KM od devet odsto.

U Novoj banci Banjaluka rekli su  da depoziti i štednja građana od početka 2010. godine bilježe pozitivan trend, što za ovu banku znači potvrdu povjerenja građana, ali i sigurnosti klijenata.

Nova banka organizuje i kampanje kojima ističe pozitivne aspekte štednje, pa građani sve više uviđaju da je to jedan od sigurnih načina ne samo da se uštedi, već i da investiranjem, odnosno oročavanjem depozita, ostvaruju pravo na kamatu kao dodatni izvor prihoda.

U Novoj banci dodaju da građani posebno interesovanje iskazuju za rentnu štednju, koja je tražena zbog mogućnosti raspolaganja kamatom unapred ili tokom trajanja perioda oročenja.

Kada je riječ o ovoj banci, nivo ukupnih depozita na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio je 1,131 milijardu KM, što je za 5,32 odsto više u odnosu na kraj prošle godine.

U Novoj banci naveli su da su, zahvaljujući dobroj ponudi štednih proizvoda, kao i provedenoj marketinškoj kampanji “Život u plusu”, štednja i depoziti građana nastavili trend rasta i u prvom polugodištu ove godine oročeno je novih 129,3 miliona KM.

Od tog novog oročenog iznosa 62,4 miliona KM čini portfelj stanovništva, što predstavlja rast njihovih depozita za 12,3 odsto.

Kada je riječ o novim oročenim sredstvima fizičkih lica, u Novoj banci je posmatrano u posljednja četiri mjeseca prosječno mjesečno oročeno 32 miliona KM, odnosno 1.650 novih partija u toku mjeseca.

Dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine na Prvom međunarodnom kongresu štedionica u Milanu.

 

Preuzeto sa: Nezavisne novine

 

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari