Novac.ba | Homepage
Grci od danas mogu u banke

Grci od danas mogu u banke

0 Comments 🕔20.Jul 2015

Grčke banke biće danas ponovo otvorene nakon što su tri nedjelje bile zatvorene, i dalje će važiti limiti za podizanje novca i biće sprovođena kontrola kapitala.

Uredbom grčke vlade, utvrđeno je da limit za podizanje novca tokom jedne sedmice iznosi 420 evra, a dnevni limit za podizanje novca i dalje će biti 60 evra, prenio je AFP.
Tronedjeljni prekid u radu grčkih banaka mogao bi da košta tu zemlju čak tri milijarde evra, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je najnovija studija.

Grčki dnevni list Katimerini je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpio štetu od 600 miliona evra, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odjeće. Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas potvrdio je da će banke u Grčkoj danas početi sa radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica. Uredba je izdata istog dana kada su novi ministri grčke rekonstruisane vlade položili zakletvu, navodi AP.

Pet uglednih članova Sirize je promenjeno, pošto je četvoro njih glasalo u skupštini protiv sporazuma Grčke sa kreditorima u utorak, dok je peti podneo ostavku prije glasanja.
AFP ističe da grčki premijer Aleksis Cipras mora da djeluje brzo, jer Atina mora da odobri drugi paket reformi vezanih za bankarstvo i pravosuđe u srijedu, kako bi se kvalifikovala za treći kreditni program za oporavak u iznosu od 86 milijardi evra.

Novi zamjenik grčkog ministra finansija zadužen za pitanje državnih prihoda Trifon Aleksijadis novinarima je kod Predsjedničke palate, gdje je održano polaganje zakletve, rekao da “počinju teški napori” i da “praksa izbjegavanja uplaćivanja poreza još nije pobeđena”.

Na funkciji su ostale sve ključne ličnosti vlade – vicepremijer Janis Dragasakis, ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis, ministar privrede Jorgos Statakis, ministar finansija Euklid Cakalotos, šef diplomatije Nikos Kocijas, ministar odbrane Panos Kamenas, a promjene su se pretežno odnosile na funkcije zamjenika ministara.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari