Novac.ba | Homepage
HEP krenuo u naplatu 120 miliona evra od Srbije

HEP krenuo u naplatu 120 miliona evra od Srbije

0 Comments 🕔21.May 2015

Hrvatska elektroprivreda (HEP ) kreće u rješavanje potraživanja od Elektroprivrede Srbije (EPS), na osnovu ulaganja u Termoelektranu Obrenovac i rudnik Tamnava, tokom 70-ih godina, a prema dosad objavljenim podacima riječ je o iznosu u protivvrijednosti današnjih 120 miliona evra.

Kako je objavljeno u hrvatskim Narodnim novinama, HEP je odlučio da na ovom slučaju angažuje zagrebačkog advokata, bivšeg predsjednika Hrvatske advokatske komore, Lea Andreisa i njegove partnere.

Bez objave poziva za nadmetanje, HEP je s Andreisom sklopio sporazum vrijedan 470 hiljada kuna (62 hiljade evra) o izradi pravne analize i pravnoj podršci tokom pregovora.

Potraživanja za gradnju obrenovačke elektrane HEP baziraju se na kreditnom ugovoru koji je u cjelini podmirio HEP, a prema već objavljenim informacijama, u pitanju je iznos u protivvrijednosti današnjih 120 miliona evra, i još neisporučena 22 teravata struje, za koje je, prema ugovoru, HEP imao pravo da kupuje po povlašćenoj cijeni, prenio je Poslovni.hr.

Godinama se govorilo o otvaranju pravnih postupaka na rješavanju tih potraživanja, po uzoru na Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je sličan postupak pokrenulo kod Međunarodnog centra za rješavanje sporova u Vašingtonu, dodaje list.

Inicijativa je, kako su tvrdili iz HEP-a, više puta pokretana, ali angažman pravnika novi je znak aktivnosti na ostvarivanju ugovorenih prava.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari