Novac.ba | Homepage
Ideje za uštedu novca

Ideje za uštedu novca

0 Comments 🕔05.Nov 2013

Novac je važan dio našeg života i svakome treba novca kako bi ispunio svoje želje i zadovoljio svoje potrebe. Bez novca život postaje dosta teži, a neki to shvate dosta kasnije. Vrlo je važno znati kako sačuvati novac jer se na taj način osigurava budućnost. Mnogi ne shvataju vrijednost novca i troše ga na nepotrebne stvari.

Kako bi imali sigurnu budućnost, moraju se imati neke ideje o uštedi novca koje će se  primjenjivati. Postoji mnogo načina na koje se novac može štediti. Evo nekoliko savjeta kako uštediti novac, ali oni ipak zavise od osobe i načina na koji će ona trošiti svoj novac i hoće li uopšte štediti.

Prije same uštede novca pojedinac mora znati kako da kreira budžet i da ga se pridržava. Na samom početku novog mjeseca potrebno je napraviti listu stvari koje je potrebno kupiti i izračunati koliko će se potrošiti na njih. Ovo će učiniti da štednja bude jednostavna i lagana. Pojedinac će primjetiti da kada napravi listu teže će da mu bude potrošiti novac jer će se fokusirati na stvari sa liste. Ideja o uštedi ima mnogo, a implementirajući bar jednu od njih može biti jako težak posao.

Ušteda je stvar planiranja, a što se bolje isplanira više će novca da se ima. Ušteda novca definitivno zahtijeva teškog rada kao i posvete tome. Ako osoba bude u kontroli nad svojim novcem, ona će imati jako mnogo beneficija zbog toga.

Novac je potreban u svakoj fazi našeg života, zato je potrebno da se on štedi i čuva, pa na kraju i iskoristi kada je zaista potreban. Upotrijebite ove ideje za uštedu novca i vidjećete da će se uskoro u kasici naći koji “dinar” više nego uobičajeno. Važno je samo da steknete naviku da dva puta razmislite kada želite da potrošite novac na nešto. Postavite sebi ciljnu svotu i ne dirajte je osim u slučaju vanredne hitnoće. A kada je dostignete, nagradite se!

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari