Novac.ba | Homepage
Ideje za uštedu novca

Ideje za uštedu novca

0 Comments 🕔05.Nov 2013

Novac je važan dio našeg života i svakome treba novca kako bi ispunio svoje želje i zadovoljio svoje potrebe. Bez novca život postaje dosta teži, a neki to shvate dosta kasnije. Vrlo je važno znati kako sačuvati novac jer se na taj način osigurava budućnost. Mnogi ne shvataju vrijednost novca i troše ga na nepotrebne stvari.

Kako bi imali sigurnu budućnost, moraju se imati neke ideje o uštedi novca koje će se  primjenjivati. Postoji mnogo načina na koje se novac može štediti. Evo nekoliko savjeta kako uštediti novac, ali oni ipak zavise od osobe i načina na koji će ona trošiti svoj novac i hoće li uopšte štediti.

Prije same uštede novca pojedinac mora znati kako da kreira budžet i da ga se pridržava. Na samom početku novog mjeseca potrebno je napraviti listu stvari koje je potrebno kupiti i izračunati koliko će se potrošiti na njih. Ovo će učiniti da štednja bude jednostavna i lagana. Pojedinac će primjetiti da kada napravi listu teže će da mu bude potrošiti novac jer će se fokusirati na stvari sa liste. Ideja o uštedi ima mnogo, a implementirajući bar jednu od njih može biti jako težak posao.

Ušteda je stvar planiranja, a što se bolje isplanira više će novca da se ima. Ušteda novca definitivno zahtijeva teškog rada kao i posvete tome. Ako osoba bude u kontroli nad svojim novcem, ona će imati jako mnogo beneficija zbog toga.

Novac je potreban u svakoj fazi našeg života, zato je potrebno da se on štedi i čuva, pa na kraju i iskoristi kada je zaista potreban. Upotrijebite ove ideje za uštedu novca i vidjećete da će se uskoro u kasici naći koji “dinar” više nego uobičajeno. Važno je samo da steknete naviku da dva puta razmislite kada želite da potrošite novac na nešto. Postavite sebi ciljnu svotu i ne dirajte je osim u slučaju vanredne hitnoće. A kada je dostignete, nagradite se!

Povezani članci

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Platne kartice meta lopova

Platne kartice meta lopova 0

BANJALUKA - Bez obzira na sisteme zaštite, u proteklih godinu i po ukupno je bilo

Komentari