Novac.ba | Homepage
Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

0 Comments 🕔29.Nov 2016

BANJALUKA – Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio je za gotovo 31 odsto, ali su istovremeno svi glavni berzanski indeksi u nezadrživom padu, pokazuju zvanični podaci.

Međutim, u tom periodu došlo je do rasta ukupne tržišne kapitalizacije na obje berze u BiH, ali po dvostruko manjoj stopi nego na kraju prošle godine. Tako je značajan rast ostvarila kapitalizacija na Sarajevskoj berzi (SASE), dok je kapitalizacija na Banjalučkoj berzi nastavila ubrzano da pada, jer je na kraju prošle godine bila manja za 3,7 odsto, a sada je manja za 5,9 odsto.

Stručnjaci iz ove oblasti ističu da je na sve to očigledno najviše uticao pad cijena akcija “Telekoma Srpske” i “Elektroprivrede RS”, koji su najviše izgubili na vrijednosti u posmatranom periodu, a ove dvije kompanije pritom čine i najveći dio kapitalizacije ove berze. Pored toga, takvo stanje uzrokuju i kompanije koje u zadnje vrijeme odlaze sa Banjalučke berze, odnosno koje bivaju delistirane, a sve to zajedno smanjuje ukupnu vrijednost tržišne kapitalizacije na berzama u BiH.

Pojašnjavaju da tržišna kapitalizacija berze predstavlja ukupnu vrijednost akcija, kojima je kroz odnose ponude i tražnje utvrđena cijena. Ovaj pokazatelj služi za sagledavanje kapaciteta i performansi nekog tržišta, a investitori na osnovu berzanskih podataka dobijaju bliže informacije o potencijalima za ulaganje.

Prema zvaničnim podacima iz dokumenta “Ekonomski trendovi januar – jun 2016″, ukupan promet na bh. berzama u prvom polugodištu iznosio je 676,3 miliona maraka. Tako je na Banjalučkoj berzi, u tom periodu, ostvaren promet od 344,2 miliona maraka, što čini 50,9 odsto ukupnog prometa na berzama u BiH. U tom razdoblju ostvaren je rast prometa od 33,4 odsto. Od tog iznosa, čak 268,4 miliona maraka je ostvareno javnom ponudom obveznica i trezorskih zapisa RS, što čini 78 odsto ukupnog ostvarenog prometa na toj berzi. Sa druge strane, promet na SASE iznosio je 332 miliona KM, i veći je za 27,8 odsto, pri čemu je emisijom trezorskih zapisa FBiH prikupljeno 219,8 miliona maraka, ili 66,2 odsto ostvarenog ukupnog prometa na toj berzi.

Kada su u pitanju indeksi, u ovom dokumentu navodi se da su vrijednosti glavnih berzanskih indeksa u BiH u prvoj polovini ove godine smanjene. Na SASE indeks investicionih fondova BIFX je zabilježio značajan pad od 20,5 odsto, dok je SASX-10 pao za 1,4 odsto, a vrijednost indeksa primarnog slobodnog tržišta SASX-30 zabilježila je pad od 3,2 odsto. ž”Na Banjalučkoj berzi, indeks investicionih fondova FIRS pao je za 7,8 odsto, dok je vrijednost BIRS-a smanjena za 17,4 odsto, a indeks ‘Elektroprivrede’ ERS-10 za čak 43,6 odsto”, navedeno je u ovom dokumentu. Ipak, kada je u pitanju ukupna kapitalizacija na berzama u BiH, bilježi se pozitivan ukupni rezultat. Naime, ukupna kapitalizacija na dvije bh. berze na kraju juna ove godine iznosila je 9,55 milijardi maraka, što je za 4,3 odsto više. Kapitalizacija na SASE, koja čini 58,1 odsto ukupne kapitalizacije, iznosila je 5,54 milijarde maraka uz rast od 13,2 odsto. Međutim, kapitalizacija na Banjalučkoj berzi istovremeno bilježi pad od 5,9 odsto i iznosila je četiri milijarde KM. Posmatrajući stanje u okruženju, vidljivo je da je na berzama susjednih zemalja ostvaren pad vrijednosti ukupne kapitalizacije, pa je tako na Beogradskoj berzi ostvaren pad od 20,4 odsto, a na Zagrebačkoj berzi od 0,7 odsto.

Branko Kecman, direktor banjalučkog društva “Advantis broker”, smatra da je na pad tržišne kapitalizacije Banjalučke berze, između ostalog, uticao i pad cijene akcija “Telekoma Srpske”.

“Pored toga, na to su uticale i kompanije koje izlaze sa Banjalučke berze, odnosno koje su delistirane i koje se u potpunosti gube i sve to zajedno utiče na pad tržišne kapitalizacije”, rekao je Kecman i dodao da je problem i u tome što nema novih kompanija koje izlaze na Banjalučku berzu. Govoreći o rastu kapitalizacije na SASE, Kecman je rekao da je u FBiH ostalo više kompanija koje nisu privatizovane, a koje relativno dobro rade.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Komentari