Novac.ba | Homepage
Intel: Prihodi pali 4,6% zbog manje prodaje PC-a

Intel: Prihodi pali 4,6% zbog manje prodaje PC-a

0 Comments 🕔16.Jul 2015

Prihodi Intela pali su u proteklom tromjesečju 4,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 13,2 milijarde dolara, što je uglavnom posljedica pada prodaje računara (PC), objavio je u srijedu najveći svjetski proizvođač čipova.

Prema poslovnom izvještaju, Intel je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 2,7 milijardi dolara, što je 3,2 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine.
Slabiji prihodi i dobit u odnosu na prethodnu godinu posljedica su oštrog pada prodaje računara (PC) u svijetu zbog povećane konkurencije tableta i pametnih telefona. Prihodi Intela od prodaje čipova za PC-je pali su u proteklom tromjesečju za 13,5 posto na godišnjem nivou, na 7,54 milijarde dolara.

“Procjenjujemo da će PC tržište biti slabije nego što se prije očekivalo”, poručio je Stacy Smith, finansijski direktor Intela.
Analitička firma Gartner objavila je nedavno procjenu da će ove godine prodaja PC-a u svijetu pasti za 4,5 posto, na 300 miliona, i da se neće oporaviti barem do 2016. godine.

I dok prodaja čipova za PC-je pada, prihodi Intela od poslovanja za informacione centre, drugog najznačajnijeg Intelovog tržišta, skočila je u proteklom tromjesečju za 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,85 milijardi dolara. To se zahvaljuje širenju ‘cloud-computinga’ i jačanju potražnje za analitiku podataka i ‘Internet stvari’.

Ali zbog slabosti PC tržišta Intel je najavio smanjenje kapitalnih ulaganja već drugi put ove godine. Prvo je u aprilu smanjio planove investicija s 10 na 8,7 milijardi dolara, a sada na 7,7 milijardi u cijeloj ovoj godini.

Uprkos padu prihoda i dobiti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, Intelovi rezultati u drugom tromjesečju bolji su nego što su analitičari očekivali, pa je u srijedu na Wall Streetu cijena dionice te kompanije porasla.

Međutim, od početka godine cijena dionice Intela na gubitku je oko 18 posto.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari