Novac.ba | Homepage
Intel snizio procjenu prihoda za milijardu dolara

Intel snizio procjenu prihoda za milijardu dolara

0 Comments 🕔13.Mar 2015

Američki tehnološki gigant Intel snizio je procjenu prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju za gotovo milijardu dolara, zbog slabije potražnje za novim računarima u svijetu, pa time i njihovim čipovima.
U Intelu sada očekuju prihode u prvom tromjesečju od 12,8 milijardi dolara, plus/minus 300 miliona dolara, u odnosu na ranije prognoziranih 13,7 milijardi dolara, plus/minus 500 miliona dolara.

Kada je Microsoft prošlog aprila odlučio da više neće podržavati svoj Windows XP operativni sistem, u Intelu su procjenjivali da će potražnja malih i srednjih preduzetnika za novim uređajima porasti. Međutim, to se nije dogodilo, navode iz Intela.

“Kompanije i potrošači nisu skloni kupovati nove uređaje sve dok se stari ne pokvare”, napominje analitičar Summit Researcha Srini Sundararadžan.

U BlueFin Research Partnersu procjenjuju da će u prvom tromjesečju 2015. biti isporučeno oko 75 do 76 miliona PC-a, što bi bilo osam do devet posto manje nego u prethodna tri mjeseca.

Glavobolju Intelu zadaju i ‘izazovne’ makroekonomske i kursne prilike, posebno u Evropi, napominju u kompaniji. Tako je evropski ekonomski rast još uvijek anemičan, potrošnja kompanija na IT opremu suzdržana, a evro se u međuvremenu spustio na korak do pariteta prema dolaru.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari