Novac.ba | Homepage
Isplata štediša Banke Srpske za deset dana preko Unikredit banke

Isplata štediša Banke Srpske za deset dana preko Unikredit banke

0 Comments 🕔12.May 2016

BANJALUKA, Agencija za osiguranje depozita BiH za desetak dana će početi isplatu osiguranih 55 miliona KM za 14.100 deponenata Banke Srpske koja je od danas i zvanično u likvidaciji, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba direktor Agencije Josip Nevjestić.

Deponentima će novacbiti isplaćivan preko Unikred banke Banjaluka sa kojom je Agencija, nakon pokretanja likvidacije u Bobar banci 2014. godine, potpisala trogodišnji ugovor.

„Danas ćemo imati sastanak u vezi sa pripremnim aktivnostima za proces isplate depozita. Zakonski rok za početak isplate je 30 dana od dana oduzimanja dozvole, ali će to biti daleko prije. Očekujem da će isplata početi u sljedećih 10, do najkasnije 15 dana. Imamo ugovor sa Unikredit bankom Banjaluka tako da će i ovaj posao oni odraditi“, istakao je Nevjestić.

Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić nije se javljao na telefon.

Institucije ostaju bez miliona?

Osim osiguranih, u Banci Srpske je zarobljeno i između 95 i 100 miliona KM depozita koji nisu osigurani i čija je isplata sporna s obzirom da će se oni isplaćivati u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

CAPITAL je ranije objavio da je Ministarstvu finansija Republike Srpske i javnim preduzećima u Banci Srpske blokirano više od 57 miliona KM.

Ministarstvu finansija je „zarobljeno“ čak 24,2 miliona KM, a od tog iznosa najveći dio novca je bio na računu za funkcionisanje osnovnih sudova i to 9,8 miliona KM.

U Banci Srpske je ostalo iviše od 33 miliona maraka Elektroprivrede RS, Autoputeva RS i Elektroprenosa BiH.

„Autoputevi RS“ su ostali bez 10,3 miliona KM, a „Elektroprenos BiH“ bez 10 miliona KM.

„Hidroelektrane na Drini“ su izgubile 5,3 miliona KM, a „Hidroelektrana na Trebišnjici“ četiri miliona KM koje su imali na računu u Banci Srpske.Matično preduzeće Mješoviti holding Elektroprivreda RS je ostala bez 2,6 miliona KM, a „Hidroelektrane na Vrbasu“ bez milion KM.

Agencija za bankarstvo je donijela rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske 27. aprila, a ono je danas postalo pravosnažno.

Za likvidacionog upravnika imenovan je Petar Mićić, koji je bio privremeni upravnik banke.

U Agenciji su istakli da je rješenje o oduzimanju dozvole za rad doneseno na prijedlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital banke negativan i da akcionari banke nisu, i pored više puta produžavanih rokova, obezbijedili povećanje kapitala banke do propisanog zakonskog minimuma.

Izvor: capital.ba

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari